Đilas traži da se povuče budžet za 2014: Tonemo u beznađe

Lider demorkata Dragan Đilas rekao je na konferenciji za novinare da je to potrebno zato što, kako tvrdi, predložen budžet predviđa nova zaduženja od 5,8 milijardi evra, deficit od preko sedam odsto i garantuje samo loš život građana u narednom periodu.

Đilas je rekao i da će predloženi budžet dovesti do smanjenja kupovne moći građana i do smanjenja proizvodnje, a što će opet dovesti do toga da nekoliko desetina hiljada građana ostane bez posla.

"Sada kada cela Evropa i svet izlazi iz krize, ovde se najavljuje da će 100.000 ljudi ostati bez posla", rekao je Đilas koji tvrdi da predloženi budžet nema razvojne komponente i predloge kako da Srbija izađe "iz priče postepenog gašenja".

"Srbija će morati da rasproda sve što ima"

Sa predloženim budžetom, tvrdi Đilas, postoji opasnost da Srbija sledeću godinu završi sa 25 milijardi evra dugovanja.

"To znači da Srbiji ostaje samo da rasprodaje sve što ima, počev od Telekoma, EPS-a, zemlje, a kada prodajete zemljište, onda više nemate državu. Situacija je alarmantna"
, smatra lider demokrata.

On je podsetio da je predloženi budžet četvrti koji aktuelna vlada predlaže u poslednje dve godine, kao i da su se prethodna tri pokazala katastrofalnim, a kako očekuje, takav će slučaj biti i sa onim za 2014. godinu.

DS, rekao je Đilas, insistira da bar neko u vlasti pročita predloge koje daje ta stranka i da shvati da je budućnost Srbije u 200.000 kompanija koje rade i koje bi, ukoliko bi zaposlile po jednog čoveka, povećale broj zaposlenih za 200.000.

Prema njegovim rečima, ukoliko se zemlja zadužuje, ta sredstva treba da iskoristi za razvojne projekte kao i za razvoj poljoprivrede, energetike, obrazovanja i prehrambene industrije.

"Tonemo u potpuno beznađe"

Na pitanje da li će DS u Skupštini na Odboru za finansije pokušati da utiče na druge stranke da se poboljša predlog budžeta, Đilas je rekao da se nešto što je jako loše ne može popraviti malim izmenama.

"Smatram da je vreme u kome treba da zaboravimo stranačke priče i da se izađe sa planom koji bi garantovao bolju budućnost zemlje. Na ekonomskom polju treba da postignemo konsenzus i to govorimo u poslednjih godinu i po dana", rekao je Đilas.

On je, međutim, dodao da to nije prihvaćeno, nego se umesto toga govori da DS mrzi svoju zemlju i da su njeni članovi lopovi i kriminialci.

"Ako se nastavi ova politika beznađa, straha od huligana sa kojima su se do juče susretali i dogovorali, a sada su zgranuti odakle oni, i da ekstremne organizacije bujaju jer su im lideri oslobođeni ili amnestirani, mi tonemo kao država i društvo u potpuno beznađe", zaključio je Đilas.

Izvor: Blic

Pogledajte još