Dugalić: Potrebno uvesti kontrolu humanitarnih računa

On je kazao da je još prošle godine razgovarao sa ljudima iz Narodne banke Srbije o tome i ukazao, ne znajući da će problem oko korišćenja tih računa eskalirati, da to principijelno i sistemski treba urediti.

"Razgovarali smo sa predstavnicima NBS gde da se traži rešenje i dobili smo odgovor da to može samo zakonom da se regulise i da bi to bilo u nadležnosti Ministarstva finansija", rekao je Dugalić.

"Nije u redu da neko ima otvoren humanitarni račun i da bilo ko drugi ne zna koliko tu para ima, kako se ta sredstva troše, jer je tada reč o potpunom devalviranju institucije takvog računa", smatra on.

Otvaranjem namenskih, humanitarnih računa i propisivanjem uslova pod kojima je moguće njihovo korišćenje izbegli bi se sadašnji problemi, jer bi se doznačena sredstva mogla koristiti samo uz odgovarajuće fakture za izvršenu usluge, objašnjava generalni sekretar Udruženja banaka.

Na pitanje da li bi nešto u tom domenu moglo da učini i Udruženje banaka, Duglić je odgovorio da ta institucija nije ovlašćena za to i da čak nema pravo ni predlaganja zakonskih rešenja.

Dugalić je rekao i da zbog propisa koji su sada na snazi nema ni evidencije koliko u bankama koje rade na srpskom tržištu ima humanitarnih računa.

Tekuće računa na koji se uplaćuju novac građana može, naime, da otvori svaki građanin, a trošenje tog novca praktično niko ne kontroliše i zbog toga je i nastao veliki problem oko sredstava koja su uplaćena na račun porodice Ognjanović, a za lečenje njihove teško obolele ćerke Tijane.

U NBS su, inače, za Tanjug ukazali na obavezu banaka da prema odredbama Zakona o platnom prometu, poštuju tajnost računa ulagača, što se odnosi direktno na stanje u prometu novca.

Banke su, prema sadašnjim propisima, dužne da podatke o stanju računa daju samo na osnovu sudskog zahteva, ili postupajući prema nalogu poreskog organa ili tužilaštva, ako postoji sumnja o zloupotrebi.

Za Kontrolu platnog prometa za fizička i pravna lica koja obavljaju delatnost je, kako objašnjavaju u NBS, zaduženo Ministarstvo finansija, što znači da Narodna banka nema ovlašćenje da kontroliše kako se upotrebljavaju sredstva izdvojena za humanitarne potrebe.

U Informativnoj službi Komercijalne banke je rečeno da domaći zakoni ne poznaju kategoriju humanitarni račun, ali da se "slažu sa svim inicijativama za zakonsko uređivanje otvaranja i upravljanja računima koji imaju humanitarni karakter".

Više Tužilaštvo u Beogradu podnelo je Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje potrebnih informacija i obaveštenja kako bi se proverili svi navodi koji su prethodnih dana izneti u medijima u vezi sa preostalim novcem koji su donatori uplaćivali za lečenje preminule Tijane Ognjanović, rečeno je iz Tužilaštva.

Nakon izveštaja policije tužilaštvo će doneti tužilačku odluku o daljem postupanju u tom slučaju, dodaju u tužilaštvu.

Iz UPK-a je rečeno da je zahtev Višeg tužilaštva o tom slučaju juče stigao i da je prosleđen Odeljenju za privredni kriminal koje će da izvrši detaljnu proveru tokova novca.

Izvor: Blic

Pogledajte još