Kako da vaše telo izgleda kao delo vajara

Uz pomoć profesionalnih trenera predstavljamo 6 vrsta vežbanja - pilates, joga, bokva, krosfit, spining i aerobik. Kako bi vas motivisali otkrivamo detaljan opis svake vežbe koju možete izvesti kod kuće i zaljubiti se u svoje telo izvijeno u plesu, smireno u pozi joge ili u naponu snaga pri oblikovanju zadnjice u jednoj od najpopularnijih vežbi krosfit treninga.

1. Pilates

(old_image)

Svesno i kontrolisano izvođenje pokreta zasnovano na izvornoj tehnici Jozefa Pilatesa jedno je od najpopularnijih vrsta rekreacije danas među ženama. 'Jedna od ključnih stavki pilatesa je izvođenje vežbi uz pravilno disanje kojim se smanjuje stres, a jača celokupna muskulatura', istakla je instruktorka fitpilatesa Maja Grzelja navodeći sve prednosti ove vrste rekreacije koju zovu i ključem aktivne dugovečnosti.

Dejstvo fitpilatesa na telo...

Fitpilates opušta od napetosti i povećava samopouzdanje, a rezultat je ispravno držanje tela koje izgleda čvrsto, oseća se revitalizovano i pokreće se s lakoćom.

Tip žena kojima ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara...

Ovo je idealna vrsta rekreacije za sve koji žele da postignu ravnotežu tela i duha, i postepeno rade na snazi čiji je rezultat vretenasti i dubinski snažni mišići.

Motivaciona poruka...

'Izdvojte vreme za sebe, oslušnite šta vam telo traži, šta mu možda smeta ili gde nije snažno i dovoljno čvrsto. Pružite mu neophodnu aktivnost jer ono je jedino što zaista imate. Uz pilates će vaše telo biti vitalnije, a vaš svaki sledeći korak samouvjereniji' poručila je Maja Grzelja.

2. Joga

(old_image)

Vežbe kod kojih je krajnji cilj unutrašnja ravnoteža i svest o vlastitom potencijalu prepoznate su sve više od modernih ljudi koji jogu praktikuju u svrhu 'ispravnog života'. 'S obzirom da su žene podložne hormonalnim, emotivnim i mentalnim promenama ravnoteže njihova potreba za rekreacijom koja će ih dovesti u stanje opuštenosti i bolje psihofizičke forme postala je neophodna', ističe instruktorka joge Sandra D. Bianko.

Dejstvo joge na telo...

Joga smanjuje dejstvo stresa na telo, poboljšava probavu, ojačava imunitet, krvni sistem i poboljšava cirkulaciju i to sve zahvaljujući vežbama sinergije potpunog disanja i naravno jačanja snage tela. Joga ima i pozitivno dejstvo u smanjenju telesne težine jer ubrzava sagorevanje viška kalorija i smanjuje lučenje kortizola.

Tip žena kojima ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara...

Danas postoje desetine različitih stilova joge - dinamična joga, joga za opuštanje, joga za hormone, joga za trudnice, joga za starije ljude. Upravo se zbog svoje raznolikosti i temeljnog cilja – uravnoteženja, joga lako prilagođava potrebama svake žene. Ukoliko se osim dubokog stanja opuštenosti i ravnoteže želi postići i fleksibilno, vitalno, čvrsto i mladoliko telo, joga u kratkom vremenu donosi i to.

Motivaciona poruka...

Zahvaljujući raznolikosti i temeljnom cilju uravnoteženja, joga je lako prilagodljiva potrebama svake žene. Joga se zapravo može definisati kao izbor zdravijeg načina života ili čak kao lični put razvoja – zato se svako može baviti jogom, bez obzira na godine, pol, veroispovest ili životna opredjeljenja.

3. Bokva

(old_image)

Bokva plesni fitnes program novitet je na našem tržištu, a bazira se na intenzivnom kardio treningu koji kombinuje elemente afričkog plesa Kvaito. 'Specifičnost ove vrste rekreacije je ispisivanje slova i brojeva po podu integrisanih u plesne korake koji se izvode uz dinamičnu muzičku podlogu' istakla je instruktorka Bokve Sania Švigir.

Dejstvo Bokve na telo...

Mršavljenje i skidanje potkožnog masnog tkiva uz podizanje dobrog raspoloženja, koordinacije pokreta i motivaciju cilj je Bokva treninga.

Tip žena kojima ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara...

Ova vrsta rekreacije idealna je za sve koji ne žele da se opterećuju koreografijom, a žele da spoje ples i vežbanje u jedno. Osim toga pasivni način života uzrokuje nakupljanje stresa i energije koje se svi oni u potrazi za dinamičnim treningom mogu rešiti kroz ovakvu neopterećenu formu treninga, a ujedno ojačati muskulaturu i izgled tela.

Motivaciona poruka...

U odabiru vrste vežbanja potrebno je da osluškujete sopstveni karakter i sklonosti, trening vas mora motivisati da ga prihvatite kao stil života i odnosite se prema njemu kao prema potrebi tela za hranom. Bokva iz svakog pojedinca izvlači najbolje i na telu ostavlja trag zdravlja.

4. Spining

(old_image)

Spining je vođeni trening na stacionarnim biciklima nastao kao priprema za takmičenje ultra bicikliste, Džoni Goldberga. 'Svaki trening planiran je unapred, a vežbe su usmerene na potrebe grupe, muzika je bitan element jer motiviše' navodi instruktorica spininga Klara Benko.

Dejstvo spininga na telo...

Spining program kreiran je kako bi podstakao zdravlje, ali i postizanje ciljeva raznih životnih stilova bez obzira na godine, sposobnost, koordinaciju i razgibanost. Redovnim treningom ostvaruje se snaga i brzina, izdržljivost, bolja koordinacija i kondicija.

Tip žena kojima ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara...

Trening spininga može se prilagoditi trenutnoj sposobnosti osobe i njenih mogućnosti vežbanja. Preporučuje se ljudima s prekomernom težinom, osobama nakon rehabilitacije ili koje dugo nisu bile fizički aktivne, mladim mamama, trudnicama, ali i starijim osobama.

Motivaciona poruka...

Svaka žena koja zna da vozi bicikl spremna je za Spining. Nikakva vežba ili prethodno znanje nije potrebno. Promene na nogama (mišićima i tkivu), ali i na celom telu vide se iz časa u čas, što je najveća nagrada svima nama.

5. Aerobik

(old_image)

'Kružna aerobna aktivnost sprovodi se u grupama pod stručnim vođstvom instruktora uz muziku, a za cilj ima razvoj i održavanje funcionalnih sposobnosti ,unapređenje motoričkih sposobnosti, oblikovanje mišića i redukciju potkožnog masnog tkiva' navodi instruktorka aerobika Marija Andijašević.

Dejstvo aerobika na telo...

Održavanje psihofizičkog zdravlja rezultat je vežbanja aerobika koji jača imunitet i menja držanje tela, oblikuje mišiće i stvara skladne pokrete. A socijalizacija u grupi jača samopouzdanje.

Tip žena kojima ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara...

U zavisnosti od sklonosti trebalo bi odabrati vrstu treninga. Časovi sa koreografijom idealni su za osobe koji imaju dosta energije i muzika im je jak motivacioni faktor.

Motivaciona poruka...

Telesna aktivnost odnosno kretanje je jedna od najosnovnijih ljudskih funkcija. Ljudsko telo je građeno za kretanje, a ne sedenje. Zato bi se trebalo baviti vežbanjem, a grupnim programima bar 3 puta nedeljno.

6. Krosfit

(old_image)

Grupni način vežbanja, ali sa individualnom pažnjom u kojem je svaki trening mini takmičenje gde se svi učesnici maksimalno trude. 'Polaznici treninga prvenstveno se bore protiv sebe, a onda i protiv drugih koji su približno iste fizičke snage' istakao je Vanja Grgec instruktor Krosfit treninga koji tvrdi kako je danas u ljudima potrebno negovati takmičarski duh da bi dali najbolje od sebe u svim aspektima života.

Dejstvo Krosfita na telo...

Krosfit je koncept vežbanja koji se bazira na poboljšanju svih performansa tela. Kombinacija izgradnje mišićne mase, gubljenje masnih naslaga, rada na kondiciji i radnom kapacitetu tj, sposobnosti tela da radi više fizičkih stvari u kraćem vremenskom periodu.

Kom tipu žena ovakva vrsta vežbanja najviše odgovara...

Za sve one koji žele da se bolje osećaju i imaju rezultate u što kraćem roku i da primarno porade na svojim 'slabim' tačkama - kondiciji, snazi i zdravlju, krosfit je idealan izbor.

Motivaciona poruka...

Nikada nije bilo lakše dovesti se u formu uz pomoć pametnog vežbanja i zdravije ishrane nego što je to danas. Načini i vrste vežbanja dostigli su maksimum i u svrhu promocije zdravlja čoveka svakom pojedincu su na raspolaganju 0-24 sata, važno je samo napraviti prvi korak i krenuti u borbu s sopstvenom lenjošću.

Izvor: B92

Pogledajte još