11 razloga zbog kojih bi trebalo da imate što više orgazama

1. ORGAZAM OSLOBAĐA STRESA

Jedno istraživanje vršeno na 2.632 žene pokazalo je 39 odsto žena masturbira kako bi se opustilo. Za ovo je zaslužan oksitocin. U toku orgazma on se oslobađa iz hipotalamusa u krvotok i izaziva osećanje topline i opuštenosti.

2. ORGAZAM MUŠKARCA MOŽE UČINITI VERNIJIM

Nemački Istraživači su dali oksitocin muškarcima koji su u braku, a onda ih upoznali sa veoma atraktivnim ženama. Muškarci su nakon upoznavanja pitani da odrede kad je žena bila na „idealnoj udaljenosti“, a kada su se osećali neprijatno zbog njene blizine. Oni koji su dobili oksitocin naveli su veću udaljenost kao idealnu, zbog čega su istraživači izveli hipotezu da oksitocin jače vezuje muškarce za žene s kojima su u vezi ili braku.

3. ŽENSKI ORGAZAM MOŽE NAVESTI MUŠKARCA DA SE BOLJE KONCENTRIŠE

U San Francisku se praktikuje takozvana „orgazmička meditacija“ prilikom koje su oba partnera usredsređena na to da ženski partner doživi orgazam. Tokom ove meditacije moguće je doživeti i nekoliko orgazama.

Čak su i muškarci koji su učestvovali rekli da su se osećali bolje nakon što su zadovoljili ženu, a jedan od njih je rekao da mu je to poboljšalo pažnju i koncentraciju na poslu.

4. ORGAZAM LEČI NESANICU

Rezultati jednog američkog istraživanja (u kojem je učestvovalo 1.866 žena) kažu da 32 odsto žena masturbira sa ciljem da lakše zaspi.

Nije jasno zbog čega je to tako, ali neki istraživači imaju teoriju da oslobađanje neurohemikalija, kao što je endorfin, ima umirujuće dejstvo.

5. MUŠKI ORGAZAM (MOŽDA) MOŽE ŽENU DA SPASE DEPRESIJE

Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje imaju seks bez kondoma imaju manje simptoma depresije nego žene koje koriste kondom. To može značiti da je sperma dobar antidepresiv, što ne znači da vam preporučujemo nezaštićen seks, jer trudnoća, sa druge strane, može izazvati depresiju. Autor ove studije, doktor Gordon Galup, veruje da sperma može poboljšati raspoloženje žena, jer sadrži nekoliko hormona koji utiču na raspoloženje. A većina ovih hormona nađeno je u krvi žena nedugo nakon ejakulacije.

6. ORGAZAM UBLAŽAVA BOL

Postoje dokazi da orgazam može ublažiti bol bilo koje vrste – uključujući bol izazvan artritisom, bol posle operacje, pa čak i bol u toku porođaja. Za to možemo zahvaliti oksitocinu i endorfinu.

7. ORGAZAM MOŽE POMOĆI MUŠKARCIMA DA BRŽE PREBOLE PREHLADU

Jedna nemača studija proučavala je 11 muškaraca koji su tokom istraživanja trebalo da masturbiraju češće, a sve vreme su im uzimani uzorci krvi. Otkriveno je da seksualno uzbuđenje i orgazam povećavaju broj leukocita. To znači da oragazam može pokrenuti komponente njihovog imunog sistema, što im, kada su prehlađeni, može pomoći da brže prebole.

8. ČESTI ORGAZMI PRODUŽAVAJU ŽIVOT

Jedno istraživanje koje je grupa naučnika iz Velsa sprovela 1997. godine proučavalo je vezu između orgazma i smrtnosti. Oni su proučavali muškarce stare od 45 do 59 godina i došli su do zaključka da su muškarci koji su imali bolji seksualni život živeli duže. Iako žene nisu proučavane na ovaj način, jedno drugo istraživanje ipak je došlo do zaključka da su žene koje su bile zadovoljne svojim seksualnim životom živele duže od onih koje nisu bile zadovoljne.

9. ORGAZAM STIMULIŠE MOZAK

Oragazam poboljšava protok krvi u celom organizmu, pa i u mozgu. Jedno istraživanje objavljeno u avgustu ove godine posmatralo je šta se dešava u organizmu žene dok masturbira. Tom prilikom meren je i protok krvi kroz mozak. Kada je žena doživela orgazam, protok krvi se poboljšao u svim delovima mogza i na taj način do mozga su došle hranljive materije i kiseonik.

10. ORGAZAM ČINI DA IZGLEDAMO MLAĐE

Zaboravite na botoks, doživite orgazam. Jedan britanski doktor proučavao je 10 godina seksualni život muškaraca i žena i došao je do zaključka da su oni stari između 40 i 50 godina koji su imali seks često izgledali mlađe od svojih vršnjaka koji su bili slabije aktivni na ovom polju. Iako u istraživanju nije objašnjeno zbog čega je to tako, doktor objašnjava da seks podstiče oslobađanje hormona rasta koji kožu čini elastičnijom.

11. S GODINAMA SU ORGAZMI SVE BOLJI

Nema razloga da proredite seksualnu aktivnost kad ostarite. Čak je poželjno da je povećate, jer ćete više uživati u seksu što ste stariji. Jedna američka studija otkrila je da se kod žena seksualno zadovoljstvo pojačava kako stare. Ova studija je proučavala 806 žena koje su već prošle kroz menopauzu i otkrila je da je čak 50 odsto žena starijih od 80 zadovoljnije u tim godinama seksom nago ikad ranije.

Izvor: Žena

Pogledajte još