Policija strahuje od kompjuterskih napada na OI 2012.

LONDON, 9. jula 2009. (Beta-AP) - Londonska policija strahuje od kompjuterskih napada tokom organizacije ali i samog takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

U Skotland Jardu strahuju da organizovane kriminalne grupe pripremaju elektronske napade na planove za zaštitu sportista, sponzorske ugovore, transport i prodaju ulaznica.

Zamenica komesara Skotland Jarda Dženet Vilijams rekla je da su se takve stvari dešavale i na Olimpijskim igrama u Pekingu prošlog leta, kao i da se radi na sprečavanju takvih pokušaja za Zimske Olimpijske igre u Vankuveru 2010. godine.

"Čeka nas mnogo posla u sprečavanju elektronskog kriminala. Ali prvo moramo da sakupimo sredstva i to nam je trenutno najvažnije. Organizatori Igara u Pekingu i Vankuveru su nas obavestili da su takve pretnje stvarne", rekla je ona.

Vilijams je istakla da su razne kriminalne organizacije prethodnih meseci napale londonske bolnice, policiju i velike privatne kompanije, uključujući i kompanije koje se bave prodajom preko interneta.

"Nedavno smo imali vrlo ozbiljne napade na tri londonske bolnice, ubacili su viruse i preopteretili kompjuterske sisteme. Takođe, određene policijske stanice su imale problema sa kompjuterskim sistemom i to ćemo morati da rešimo", rekla je Vilijams.

Pogledajte još