Plan države: Huligane sa stadiona ekspresno voditi u zatvor

Prema saznanjima „Blica”, zabranu prisustva na stadionima neće imati samo huligani sa krivičnim prijavama već i oni sa prekršajnim.

Kako bi se navijanje vratilo na tribine, moraće da se uspostavi efikasnija veza između policije, tužilaštva i sudova. Jedan od dugoročnijih ciljeva je presecanje sprege finansijera huliganskih grupa sa kriminalom i utvrđivanje eventualne veze s političarima i pravosudnim organima.

Razbijanje mreže treba da ima za rezultat da se više ne dogodi da huligani sa više krivičnih prijava nikada nisu procesuirani i da stalno ponavljaju ista dela.

Kako za “Blic” kaže jedan od članova Vladinog tima koji je radio na Nacionalnoj strategiji za borbu protiv nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, ostalo je da se na osnovu principa iz nje definišu, grubo rečeno, načini na koji će se ispuniti cilj.

Strategija je usvojena jula za period od 2013. do 2018, a dokumentom je utvrđena osnova za uspostavljanje efikasnih mehanizama i koordinacija, kao i jasna podela nadležnosti i odgovornosti za sistemsko sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim terenima.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže za „Blic” smatra da se mora promeniti i kaznena politika kada je reč o incidentima na stadionima.

- Neophodno je da se brže izriču kazne, čak i po cenu da bude više prekršajnih prijava nego krivičnih. Neophodno je efikasnije kažnjavanje jer sve gubi smisao posle dugih sudskih procesa - navodi premijer.

On dodaje da će se razmotriti i mogućnost da se za nasilje na stadionima uvećaju kazne, i novčane i zatvorske.

- Država je i do sada menjala zakone kada je reč o suzbijanju nasilja u sportu. Međutim, stanje se nije popravljalo koliko je to potrebno. Zato ćemo videti šta je, osim zakona, neophodno menjati. Za borbu države protiv nasilja potrebna je i saglasnost celog društva da bi se tome stalo na put - poručuje premijer.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je juče da su se političke partije godinama udvarale huliganima i da zato incidenti na utakmicama ne treba nikoga da iznenade.

- Ispada kao da smo sad iznenađeni da postoje mafijaške i kriminalne grupe, a godinama i decenijama unazad se svi udvaraju tim grupama, pa i moja partija je vodila ponekad politiku udvaranja nacionalizmu i šovinizmu jer je to bilo moderno i popularno kada trebaju glasovi - rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija “nije Divlji zapad” i da mora da se uvede red.

- Mora da postoji neki red i taj red mora da se uvede. On ne može da se uvede nikako drugačije nego silom. Zato i postoje ministarstva sile - rekao je Dačić.

Potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić rekao je da se država neće obračunavati s navijačima, već s kriminalcima i da država neće da trpi da ljudi budu ugroženi zato što nose Partizanov ili Zvezdin šal.

- Nikome ne pretimo, samo molimo ljude da se privedu razumu i da shvate da niko nije jači od države - rekao je on.

Na prošlonedeljnoj utakmice Crvene zvezde i Partizana dogodili su se brojni incidenti, navijači su na tribinama palili pirotehnička sredstva, dok je na nekoliko mesta zapaljena južna tribina stadiona Crvene zvezde.

Vučić je najavio da će danas biti održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj će se razgovarati ne o obračunu sa navijačima, već sa kriminalcima “koji čine krivična dela”. On je naglasio da država ne može da trpi da neko “reži i laje” na policiju, da navijač ne sme da nosi šal Crvene Zvezde ili Partizana zbog straha.

- Nikome ne pretimo, ali svi moraju da se dovedu u red i da shvate da niko nije jači od države - poručio je Vučić.

Vučić je izjavio da nadležni državni organi rade svoj posao na pronalaženju odgovornih za incidente tokom izbora na severu Kosova i Metohije i narednih dana biće predstavljeni rezultati.

- Nemam šta da krijem. Svi u svetu znaju ko je i šta radio u Kosovskoj Mitrovici - rekao je Vučić, i poručio da su “naše službe dobro radile i da imaju sve informacije koje su im potrebne i da takve informacije imaju svi oni koji i treba da ih imaju”.

On je rekao da će nadležni državni organi u danima koji dolaze preduzeti mere u skladu sa zakonom protiv onih koji nisu dozvoljavali slobodno izražavanje biračke volje i lomili kutije na glasačkim mestima.

- Nemamo problem da kažemo da postoji veliki lobi da se bojkotuju izbori. Srbi treba sami da odluče o svojoj budućnosti, pa ako žele da im Agim Deva bude gradonačelnik, neka bude. Ako žele, gradonačelnik može da im bude i Oliver Ivanović ili Krstimir Pantić - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će narednih dana izaći i s podacima o broju rotacionih svetla u Srbiji, kojih ima nekoliko hiljada, “više nego u Americi”.

Izvor: Blic

Pogledajte još