Izmene Krivičnog zakonika: Za krađu šahta osam godina zatvora

Ove izmene Krivičnog zakonika odnosiće se i na kulturna dobra. To znači da bi lopovima za odnošenje spomen-ploče pretila kazna i do osam godina zatvora.

Razlozi za ove izmene, kako se navodi u obrazloženju predloga, sadržani su u inicijativama javnih preduzeća „Eletroprivreda Srbije”, „Elektromreže Srbije” i „Železnice Srbije”. U ovim preduzećima navode da se poslednjih godina počinjen veliki broj krađa i oštećenja njihovih uređaj, čime je naneta višemilionska šteta i onemogućavan redovan rad.

Zoran Babić, šef poslaničke poslaničke grupe SNS-a u Skupštini koja je predložila ove izmene, kaže za “Blic” da se ovakvim krađama ne prouzrokuje samo velika šteta javnim preduzećima, već se ugrožavaju i životi građana.

"Samo u Železnici šteta od takvih krađa je milijardu i po dinara. Bilo je i nekoliko izletanja vozova iz šina i tako su bili ugroženi životi putnika. Krađom bakarnih žica iz trafostanica, ne rizikuje život samo kradljivac, već su ugrožene osobe koje su u blizini, ali i pacijenti na aparatima u bolnici. Vojska, policija i vatrogasci zbog tih krađa mogu da ostanu bez signala na sistemima što bi dovelo od teških posledica po sigurnost građana"
, ističe Babić.

Izmene Krivičnog zakonika

1 do 8 godina
Lopovi koji ukradu šahtove, strujomere, trafostanice, spomenike, biste, spomen-ploče, telefonske i strujne kablove, čime bi ugrozili i remetili normalan život građana i funkcionisanja privrede.

3 meseca do 5 godina
 Huligani koji uništavaju uređaje i opremu na mrežama vodovoda, gasa, električne energije, kanalizacije i telekomunikacija. Istu kaznu će dobiti i oni koji uništavaju sistem javnog prevoza i oštećuju spomenike. Ovde spadaju i otkupljvači ukradenih stvari (šahtova, bakarnih žica, bista, nadgrobnih spomenika...).

On napominje da se ovaj predlog izmena zakona ne odnosi na ljude koji prostestuju na saobraćajnicama, već na one koji kradu i uništavaju. Dodaje da očekuju da će ove odredbe dovesti do drastičnog smanjenja ovakvih krađa.

"Očekujem da zakon bude izglasan u Skupštini do 20. novembra, a već od 1. decembra bi se primenjivao"
, navodi Babić.

Danilo Nikolić, državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave, objašnjava da će se predviđena kazna do pet godina praktično odnositi na huligane koji uništavaju javna dobra. Sankcija do osam godina zatvora odnosiće se na one koji kradu da bi dalje preprodali.

"Na primer, onaj ko slomi poklopac šahta može da bude kažnjen i do pet godina zatvora, ali će kradljivac dobiti kaznu do osam. Nasrtaji kradljivaca i huligana na kulturna dobra i javne uređaje toliko je veliko da zateva najenergičniji odgovor države. Zato se ovim predlogom i predviđaju stože kazne"
, kaže Nikolić.

Izvor: Blic

Pogledajte još