Ovo razlikuje gej muškarce od strejt muškaraca

Studija otkriva kako veliki broj ljudi često pogreši u proceni da li je neki muškarac homoseksualac ili ne, budući da homoseksualci često imaju "muževnije" crte lica od heteroseksualaca. Novo istraživanje razbija mit da su svi homoseksualci feminizirani i da imaju šira i kraća lica, manje i kraće noseve kao i pretežno masivne i više zaobljene vilice u odnosu na heteroseksualce.

Huffington Post piše kako su istraživači praškog Centra teorijskih istraživanja u dve studije ispitali lica homoseksualca i heteroseksualaca.

Prva studija je analizirala da li homoseksualci imaju primetno drugačije crte lica od heteroseksualaca, a otkriveno je da homoseksualci imaju morfološke karakteristike koje su generalno više muževne.

Druga studija ispitala je da li se seksualna orijentacija može odrediti samo na osnovu ovih parametara, a ispitanici nisu mogli tačno da odrede seksualnu orijentaciju osoba prikazanih na fotografijama.

Ispostavilo se da je procjenjivanje seksualne orijentacije neke osobe bazirano uglavnom na stereotipima, što dovodi do zabune.

"Činjenica da postoje značajne morfološke razlike između homoseksualaca i heteroseksualaca ne znači da ih to čini i lako prepoznatljivim, što je i utvrdila naša druga studija", saopštili su istraživači.

Oni takođe planiraju da ponove istraživanje sa drugačijim etničkim grupama i u većem broju kako bi dodatno ojačali svoje tvrdnje.

Izvor: B92

Pogledajte još