Žene u penziju sa 63 godine već za godinu dana

Ovaj predlog će, prema saznanjima Politike, najverovatnije biti usvojen u prvoj polovini 2014. godine, kako bi počeo da se primenjuje već od januara 2015. godine.

Ovo, međutim, neće biti jedina mera u nastavku reforme PIO sistema, već će se u paketu naći i nagrađivanje, odnosno kažnjavanje budućih penzionera. Svi oni koji u penziju odu samo s jednim uslovom plaćaće penale pa će im penzija biti manja šest odsto po svakoj godini. Oni koji ispune oba uslova, i godine starosti i navršen staž, biće stimulisani tako što će im svaka godina rada duže donosi povišicu od sedam procenata.

Politika navodi i da postoji velika mogućnost da već od 2014. godine važe novi uslovi za beneficirani radni staž, odnosno da se ne čeka 2015. godina za primenu ovih izmena, jer se manje-više zna koja su zanimanja koja ne bi više trebalo da se računaju s uvećanim radnim stažom. Tu se pre svega misli na zaposlene u administraciji u policiji, BIA i vojsci.

Iako je bilo previđeno da žene sa 60 godine odlaze u penziju tek 2023. pooštravanje uslova će ih pogoditi ranije. Novina je i što će im se od 2015. godina starosna granica svake godine povećavati za po pola godine, do sada je bilo za po četiri meseca. Po sadašnjim uslovima, te godine bi u penziju mogle da idu s 54 godine i najmanje 36 godina staža i, zapravo, one su te koje će izmena "zakačiti".

Izvor: Politika/021.rs

Pogledajte još