Ban Ki Mun kritikovao G8 o klimatskim promenama

L'AKVILA, 9. jula 2009. (Beta-AP) - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kritikovao je u četvrtak lidere grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8) što se nisu više obavezali po pitanju smanjenja uticaja klimatskih promena u skorijoj budućnosti.

Ban Ki Mun je naveo da G8, čiji je samit u toku u L'Akvili u Italiji, treba da finansira siromašnije zemlje koje su zahvaćene velikim zagađenjem i da uvede mere za prilagođavanje od uticaja globalnog zagrevanja.

Lideri G8 su se u sredu dogovorili o ciljevima u borbi protiv globalnog zagrevanja. Oni su naveli da neće dozvoliti da prosečni porast globalne temperature premaši dva stepena Celzijusova. SAD su se ranije protivile postavljanju takve granice.

Takva namera za sada ostaje samo cilj za koji je neizvesno da li će biti dostignut, posebno u svetlu ubrzane industrijalizacije zemalja poput Kine i Indije i drugih, koje stvaraju i troše više energije od drugih zemalja. Stručnjaci smatraju da takva granica od dva stepena neće eliminisati rizik da globalne promene izmaknu kontroli, ali će ga smanjiti.

Pogledajte još