Italija: Ronioci krali sa Koste Konkordije

Oni su uhvaćeni na brodu, sa rancem punim stvari sa Kosta Konkordije, navela je policija, prenosi Blic.

U pitanju su 42-godišnji muškarac iz Londona, 35-godišnjak iz Dablina, te dvojica Južnoafrikanaca starosti 24 i 26 godina.

Oni su inače radili u kompaniji “Titan” na operaciji podizanja kruzera, koji se nakon nasukavanja okrenuo na bok.

Grupa je uhvaćena zahvaljujući nadzornim kamerama postavljenim oko broda. Policija se odmah čamcem uputila na lice mesta i uhapsila ronioce sa rancem.

Sva četvorica su dobila otkaz u firmi, a kauciju su položile vlasti Groseta. Njima će se kasnije suditi za krađu i provalu na zapečaćeno mesto.

Policija je istakla da nisu imali dozvolu da budu na brodu, te da su uhapšeni u 1.30 ujutro u zoni koju je policija zapečatila kao mesto zločina.

Jedan izvor iz policije izjavio je za “Skaj njuz” da su uhapšeni samo tragali za nekoliko suvenira i da nisu imali nameru da uzmu nešto što je pripadalo putnicima, skupe predmete ili objekte potrebne istrazi. On je, međutim, ukazao da u tome nije suština i da su ipak upali na zapečaćeno mesto zločina.

Ovo nije prvi put da su lopovi napali olupinu Kosta Konkordije. Tri meseca nakon što je kruzer potonuo, ronioci su otkrili da je ukradeno bronzano zvono sa ugraviranim imenom broda i datumom kad je isplovio.

Luksuzni brod dug 290 metara, sa više od 4.000 putnika i članova posade, nasukao se na greben kod ostrva Điljo u januaru 2012, nakon što je kapetan Frančesko Sketino promenio kurs kako bi se približio obali i pozdravio ljude.

Poginule su 32 osobe, dvoje se vode kao nestali, a brod je više od godinu dana ležao na boku, nakon čega je prošlog meseca konačno podignut. Italijanske vlasti su, u međuvremenu, odobrile roniocima da otvore stotine sefova u kabinama, kako bi vratili stvari vlasnicima.

Kapetanu Sketinu se sudi zbog masovnog ubistva, uzrokovanja nesreće i napuštanja broda na kome su ostali putnici i posada.

Olupina potonulog luksuznog broda Kosta Konkordija podignuta je u septembru.

Izvor: Blic

Pogledajte još