Uskoro o konkursu za direktora RTS?

Zakon o radiodifuziji ne propisuje do kada traje stanje v.d. generalnog direktora Radio-televizije Srbije, kao ni rok u kojem treba raspisati konkurs za izbor novog generalnog direktora javnog servisa Srbije, rečeno je za Danas u RTS.

Odluku o raspisivanju konkursa u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, kako objašnjavaju, donosi Upravni odbor RTS i nakon završetka javnog konkursa donosi odluku o imenovanju generalnog direktora.

Na pitanje šta će uticati na članove UO da donesu odluku o tome kada će raspisati konkurs za novog direktora RTS, predsednik UO RTS Slobodan Marković kaže za Danas da za sada nije u mogućnosti da bilo šta komentariše na tu temu.

"UO RTS ima devet ravnopravnih članova tako da ne mogu tačno da znam kakav će stav zauzeti. U svakom slučaju, naredna sednica UO biće tokom ove nedelje, pa će se onda znati više", navodi Marković.

S obzirom na to da važeći Zakon o radiodifuziji nije detaljno regulisao izbor i rokove za izbor generalnog direktora, sada je sve u rukama i na volji članova UO RTS. Od 2011. članovi UO su, osim Slobodana Markovića, i sociolog Milan Nikolić, kao zamenik predsednika UO, ali i sociolog Đorđe Vozarević, novinarka Milica Kuburović, istoričar Predrag Marković, profesor Univerziteta Zoran Popović, profesor Univerziteta u penziji Vojislav Stanovčić, ekonomista Dušan Stokanović i profesor Univerziteta Žarko Trebješanin.

Po svemu sudeći, najverovatnije će se sačekati makar dok se ne usvoji novi zakon o javnim servisima, čiji je Nacrt trenutno na javnoj raspravi, a koji bi, prema najavama, trebalo da bude usvojen do kraja godine. U tom dokumentu se navodi da po prestanku mandata generalnog direktora smrću, ostavkom ili razrešenjem, UO "bez odlaganja imenuje vršioca dužnosti i pokreće postupak za imenovanje novog generalnog direktora".

Podsetimo, nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića, UO RTS imenovao je Nikolu Mirkova za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a "kako bi bio obezbeđen kontinuitet borbe i rada na temeljnim vrednostima javnog nacionalnog medijskog servisa“.

Mirkov je pre toga od 2006. bio na funkciji direktora Televizije Beograd. Aleksandar Tijanić nalazio se na čelu RTS devet godina. U julu sledeće godine trebalo je da se završi njegov drugi mandat čime bi navršio punih deset godina na tom mestu. Na čelo RTS došao je još 2004. kada se ova kuća vodila kao javno preduzeće. Međutim, prvi mandat direktora RTS kao javnog servisa započeo je 2006, a za istu funkciju mogao je biti izabran najviše dva puta.

Uslovi
Prema Nacrtu zakonu o javnim servisima, za generalnog direktora RTS može biti imenovano lice iz reda novinara i afirmisanih stručnjaka za medije, menadžment, pravo i finansije, kao i drugih uglednih ličnosti. Ne može biti imenovano lice koje je nosilac javne ili političke funkcije, mora imati prebivalište u Srbiji i državljanstvo Srbije, završenu visoku stručnu spremu i deset godina iskustva na rukovodećim poslovima u medijima.

B92/Danas

Pogledajte još