Hrvatska: Nevreme napravilo haos (VIDEO)

Jak vetar je čupao stabla, rušio zidove i izazvao saobraćajni kolaps u Zagrebu, zakrčena je i Rijeka, dok je u Lici pao sneg.

Kako nezvanično javlja "Jutarnji", u Varaždinu je jednog muškarca ubilo drvo, dok u Rijeci ima dvadesetak povređenih, od kojih se dvoje bori za život. U Opatiji je grana pala na decu u školskom dvorištu, troje je povređeno.

Zbog noćašnjeg jakog nevremena sve dežurne ekipe su na terenu, a javna vatrogasna stanica grada Zagreba tokom noći i jutra imala je oko stotinak intervencija, a meteorolozi su izdali "crvenu uzbunu" za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala.

Olujni vetar srušio je i deo glavne zgrade starog Paromlina, a urušavanje preti i ostatku jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i službenici Kancelarije za upravljanje hitnim situacijama.

Veliko nevreme pogodilo je i Rijeku i okolinu. Zbog jake bure i nevremena koje je zahvatilo šire riječko područje, školama su stigle preporuke da ne održavaju nastavu popodne, pogotovo što tri škole, zbog olujnog nevremena, imaju problema s krovom.

U Centar za hitnu medicinu primljeno je više teže povređenih osoba, a od toga su dve osobe u stanju životne opasnosti. Lokalni portal kvarnerski.com javlja da su u pitanju dva radnika koja su pala sa skele, sa visine od osam metara. međutim, i sam centar je tokom nevremena oštećen.

Takođe, deo grada sinoć je ostao bez struje, a mnogi još uvek nisu dobili električnu energiju. U Opatiji je spovređeno troje osnovaca, kada je na njih pala odlomljena grana.

Orkanska bura od sinoć duva na širem području Rijeke, pa su vatrogasci tokom noći i jutros zbog srušenih stabala, bandera i drugih intervencija na teren izlazili više desetina puta, a jutros je na Krčkom mostu zabeležn i najjači udar bure od čak 220 kilometara na sat.

Prema podacima riječke Javne vatrogasne službe, oštećeno je dosta automobila i prozora, a ima i oštećenih krovova. Građanima se preporuča da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore i da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.

S druge strane, na severnom Velebitu pao je sneg. Meteorolozi kažu da je na Zavižanu palo osam centimetara snega, s tim da olujni vetar stvara i snežne smetove, na nekim mestima i više od pola metra.

Olujni vetar, koji je povremeno dostizao snaku i orkanskih udara, prouzrokovao je kvarove i u Podgorju. Bez struje je više kuća na području Barić Drage.

Meteorolozi međutim kažu da će oblačno vreme s padavinama, veoma vetrovito i hladno trajati tokom celog dana i da će zahvatiti celo područje Hrvatske. Za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala, Državni hidrometeorološki zavod je zbog orkanske bure izdao crveni, najveći stepen upozorenja, dok je narandžasto upozororenje zbog severnog vetra izdato za Liku, Split i Zagreb.

Izvor: b92

Pogledajte još