Novi zakon u Francuskoj: Krive su mušterije, a ne prostitutke

Kako prenosi BBC, tekst sadrži više od 20 odredbi i cilj većine je da "stane na put" inostranim mrežama svodnika ili da pomogne seksualnim radnicama koje bi da napuste taj posao.

Francuska javnost se, međutim, najviše bavi članom 16, kojim bi prvi put u istoriji zemlje plaćanje za seks postalo prekršaj: globa je 1.500 evra, a ako počinilac ponovi prekršaj - kazna se udvostručuje. Takođe, počinilac bi morao da pohađa kurs o "štetnosti prostitucije", poput onih o štetnosti vožnje pod dejstvom alkohola, kakvi su uobičajeni na Zapadu.

Dok se očekuje parlamentarna debata, zakazana za 27. novembar, debata u francuskoj javnosti došla je do "usijanja", a najglasniji protivnici su - muškarci. Prošle sedmice, grupa muškaraca je potpisala peticiju "Dalje ruke od moje bludnice!" (Touche pas a ma Pute!), koja je objavljena u magazinu "Kozer" (Causeur - na srpskom 'Brbljivac').

Opisujući sebe kao "Prljave svinje" (343 Salauds), muškarci - koje predvodi pisac Frederik Begbeder - osudili su pokušaj članova parlamenta da se upliću u privatnost i pokušavaju da dekretima regulišu strast i zadovoljstvo.

"Verujemo da svako ima pravo da slobodno prodaje svoje čari - čak i da uživa u tome", kažu: "Volimo slobodu, književnost i prisnost. Kad država počne da preuzima našu privatnost, sve te stvari su u opasnosti... Kao suprotnost 'seksualnoj korektnosti', nameravamo da živimo kao odrasle osobe."

Provokativna peticija pogodila je "pravo u metu" i zagovornici novih odredbi preneraženo su reagovali. Naročito ih je "dirnula" paralela koju su potpisnici povukli sa temama abortusa i antirasizma - dve velike levičarske tekovine.

Naime, potpis "Prljave svinje" (343 Salauds) je 'izveden" iz naziva kampanje "Prljave krave" (343 Salopes) - u kojoj su 1971. godine žene potpisivale manifest o pravu na abortus.

Istovremeno, slogan "Dalje ruke od moje bludnice!" (Touche pas a ma Pute!) izveden je iz slogana iz osamdesetih godina "Dalje ruke od mog ortaka!" (Touche pas a mon Pote!), u kampanji koja je mobilisala mase protiv ultradesničarskog Nacionalnog fronta.

Socijalisti su peticiju označili kao "skandaloznu i reakcionarnu", jer se svojom "odbranom prostitucije" ustvari zalažu za očuvanje principa "muške dominacije i ženske potčinjenosti".

Reagovala je i feministička organizacija "Usudi se da budeš feministkinja" (Osez le Feminisme), a njihova predstavnica En Sesil Melfer ocenjuje da je peticija delo "343 dominantna mužjaka koji žele da zaštite svoj položaj i nastave da koriste novac za pristup ženskim telima".

"Mužjaci" su odgovorili da smatraju da je uslov za plaćanje seksa slobodna volja partnera i osudili su "nasilje, eksploataciju i trgovinu ljudima". "Kako možete da se pozivate na pravo na slobodan izbor u aktivnosti koja je primer za suprotno? Kad je reč o prostituciji, niko nije slobodan - ni prostitutka niti mušterija", smatra En Zelenski, učesnica kampanje "Prljave krave".

Kako primećuje BBC, debata o "seksualnoj korektnosti" odigrava se usred živih debata i "pobuna" zbog "političke korekektnosti". Iako ih vide kao "mačo reakcionare", grupa "Prljavih svinja" ističe da se bori protiv "popovanja" i netolerantne vladajuće klase koja je feminističke slogane od pre 40 godina pretvorila u "krstaški rat moralisanja".

"Današnjom levicom - koja bi trebalo da bude oštrica napretka - dominira nezadrživa potreba za kontrolom i zabranama", napisala je urednica lista "Kozer", koji je objavio peticiju, Elizabet Levi.

Protivnici predloga zakona su i mnogi ljudi koji rade sa prostitutkama. Kažu da će kriminalizacijom mušterija posao otići "dublje u podzemlje" i učiniti seksualne radnice ranjivijim u odnosu na bande koje ih kontrolišu.

Procenjuje se da u Francuskoj ima oko 20.000 prostitutki, a da je 90 odsto stranog porekla. Mnogi smatraju i da, koliko god bi zakon mogao da bude dobar za obračun sa uličnom prostitucijom, neće učiniti ništa kad je reč o prostituciji koja se ugovara preko interneta.

Mnoge "samostalne" prostitutke takođe su protiv zakona koji će, kažu, ugroziti odnos koji su izgradile sa mušterijama. Kako navodi BBC, velike su šanse da će predlog dobiti većinsku podršku i postati zakon. Sličan predlog bio je u parlamentu krajem 2011. i imao je podršku i levice i desnice, ali nije stigao na dnevni red iz proceduralnih razloga.

Izvor: b92

Pogledajte još