U Rusiji prevarili srpske voćare

Pojedini izvoznici radije se odriču te zarade, jer su uvereni da među kupcima ima i kriminalaca koji se brane korupcijom unutar ruske administracije.

Srpski izvoznici zato se nadaju da će država o njima brinuti baš kao što Ruska Federacija brani poslovne interese svojih državljana.

Kada je pre tri godine započeo sa izvozom jabuka u Rusiju, užičanin Dejan Papić ponadao se da će uvoznici ispoštovati sve ugovorne obaveze.

Kupci iz Sankt Peterburga bili su zadovoljni kvalitetom jabuka, pa su od sprskog izvoznika naručili i mandarine. Iako se na svim papirima vidi da su kupci bili zadovoljni robom, ipak račun koji im je ispostavio Dejan nisu platili.

"I ne možemo sad da nađemo na adresi tog brokera, sa kim smo sklopili ugovor. Išli smo gore u Sankt Peterburg, pregovarali, kako bi nam novac platili, kako bi nam platili bar deo. Međutim, ni od toga nema ništa", kaže Dejan.

Dragan Radojičić iz Arilja takođe se bavi izvozom jabuka i drugog voća na rusko tržište. Iako se ovim poslom bavi šest godina, nije očekivao da će 250.000 dolara već skoro dve godine dugovati, do tada pouzdani ruski kupci.

"Te firme su sve aktivne, rade, brojevi telefona. Direktori svi se javljaju i kažu za mesec, dva, tri, a do dana današnjeg ništa", navodi Dragan.

Veliki broj sprskih izvoznika ima teškoće sa naplatom, ali mnogi se plaše o tome javno govore, kaže Dragan Radojičić.

Dejan Papić se odlučio da potraži pravnu zaštitu u Ruskoj Federaciji.

"Jesmo, četiri advokatske kancelarije smo angažovali. Međutim, oni kažu da teško mnogo, da su zaštićeni i od strane policije, i od strane države, iako je to sve sa pravne strane u redu", kaže Dejan.

Oba srpska izvoznika nadaju se da će država o svojim privrednicima brinuti, baš kao što čelnici Ruske Federacije, brane u Srbiji poslovne interese svojih državljana.

Oni će i dalje izvoziti voće u Rusiju, gde postoji veliki broj pouzdanih uvoznika, koji su zbog toga i zatrpani ponudama.

Međutim, srpsko voće traženo je i na drugim tržištima, na kojima se poštuju ugovorne obaveze.

"Mislim da je budućnost ipak, ne samo da nam ruusko tržište bude prioritetno, nego sada se otvaraju i afričko tržište i evropsko tržište, jer imamo stvarno mnogo dobar kvalitet, samo je stvar u nas pakovanja, nas izvoznika", kaže Dragan Radojičić.

Izvor: b92

Pogledajte još