Šabić: Imamo bolje zakone od Austrije i Nemačke

Na prvo mesto Srbiju je rangirala studija “Pravo na informacije” španske nevladine organizacije “Pristup informacijama Evropa” i kanadskog “Centra za pravosuđe i demokratiju”, dok su na začelje liste, pored Austrije plasirali i Nemačku, Belgiju, Italiju...

To međutim ne govoru u prilog tome da je rad Skupštine Srbije najtransparentniji, već pre da, u nastojanju da se što pre pridruži EU, Srbija usvaja moderne zakone brže nego zapadne zemlje, a problem s primenom tih zakona ostavlja po strani.

To je "Blicu" potvrdio i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dodaje da, iako Srbija realno nema najtransparentniju administraciju na svetu, prednjači u Istočnoj Evropi.

"Skupština Srbije jeste jedna od transparentnijih u Evropi, ali ipak realno nije kod nas najbolje na svetu. Još imamo mnogo posla. U Švedskoj ili Švajcarskoj odluka poverioca je konačna, obavezujuća i izvršna, a Srbija je još daleko od toga,"
kaže Šabić za “Blic”.

Srbija ima moderne zakone, ali nas i u ovoj oblasti muči stara boljka - primena u praksi.

"Imamo nov i moderan zakon koji je generalno dobro ocenjen, a i stepen uspešnih intervencija je visok, 92 odsto. Međutim, ono što nedostaje je pozivanje na odgovornost za kršenje zakona. Ima ljudi koji sebi dozvoljavaju da se ne ponašaju u skladu sa zakonom i nikom ništa. Na žalost, kod nas poverenik nema pravo da pokrene prekršajni postupak u tim slučajevima,"
ukazuje Šabić.

Prema njegovim rečima, prekršajne postupke može da pokrene samo Ministarstvo pravde, “ali oni u poslednje dve godine nisu pokrenuli nijedan”.

Srbija je u ovom istraživanju osvojila 135 od mogućih 150 bodova, a iza nje su Indija i Slovenija.

Austrija je i prošle godine bila na začelju liste koja je tada brojala 93 zemlje. Ta zemlja je osvojila tek 37 poena, a glavni razlog za loš plasman je što u Austriji ne postoji obaveza državnih službi da pruže informacije.

Jedna inicijativa vlade za labavljenje tajne javnih službi nije prošla skupštinsku proceduru pred prošle parlamentane izbore i povučena je nakon sveobuhvatnog razmatranja.

Izvor: Blic

Pogledajte još