Kina menja politiku jednog deteta?

Svaki budući korak mora da ima za cilj da se održi niska stopa rađanja a istovremeno da odgovori na želje pojedinačnih porodica za većim brojem dece, rekao je portparol Komisije za nacionalno zdravlje i planiranje porodice, Mao Kunćan na redovnoj konferenciji za štampu, a prenosi list Čajna dejli.

On je dodao da će takođe biti uzeti u obzir društveni i ekonomski razvoj Kine kao i demografske promene kada se odlučuje o prilagođavanju politike planiranja porodice.

Njegova izjava data je nakon spekulacija da će centralna vlada Kine dalje ublažiti politiku planiranja porodice posle Trećeg plenuma Centralnog komiteta Komunističke partije Kine koji danas završava trodnevni rad u Pekingu.

Jedan od predloga o kome se govorilo je da se dozvoli parovima u kojima je spružnik jedinac, da imaju drugo dete. Sada je to dozvoljeno samo parovoma u kojima su oba supružnika jedinci.

Mao je rekao da se pažljivo razmatra politika planiranja porodice i kako je dalje prilagoditi i da će "u narednom koraku Komisija sprovoditi novu politiku koju odredi centralna vlada".

Svaka promena će, kako je on rekao, biti napravljena vrlo obazrivo i koordinisano i uzeti u obzir sadašnju i buduću situaciju.

Rekao je da je plan za prilagođavanje ove politke poslat državnom Savetu i sada je se razmatra da li će eventualne promene biti uvedene širom zemlje ili prvo probno u određenim zonama.

Profesor demografskih studija na univerzitetu Nankai u Taindžinu, Juan Sin isključio je mogućnost da će doći do drastične promene politike i ukazao da će pitanja koliko dece porodica može da ima još dugo biti pitanje vlade a ne same porodice.

On je rekao da čak i promene politike na nivou cele nacije, a ne samo u probnim oblastima, neće imati veliki uticaj na demografski razvoj. Rekao je da u centralnoj i zapadnoj Kini ili na selu uticaj ovako ublažene politike bio dosta ograničen jer proporcionalno ima manje jedinaca.

Juan je rekao da prema tome ublažena politika neće ugroziti dugoročni cilj Kine da održi nisku stopu rasta broja stanovnika. Na međunarodnom nivou smatra se da je prosek od 2,1 dete po ženi neophodan da se zameni i obnovi stanovništvo. Stopa plodnosti u Kini je 1,6.

Stručnjaci smatraju da bi sa mekšom politikom ta stopa bi mogla da se podigne na između 1,7 i 1,8 što je i dalje relativno nizak nivo za demografski rast.

Gu Baočang profesor sa univerziteta Zzenmin u Kini rekao je da su manje porodice svetski trend u društveno ekonomskom razvoju i da danas više politika planiranja porodice nije ključni faktor koji određuje odluku neke porodice koliko će dece imati.

Juan je rekao da će promena politike pomoći da se reše demografski problemi u Kini kao što je starenje stanovništva i poremećen odnos polova.

U 2012. godini odnos polova u Kini bio je 117,7 dečaka za svakih 100 devojčia, što je daleko više nego globalna cifra od 105 do 107 dečaka prema 100 devojčica, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku.

Izvor: Beta

Pogledajte još