Hapšenje grupe osumnjičene za terorizam na Kosovu

Nekoliko meseci prisluškivan je telefon osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na Kosovu. Ova grupa od šest Albanaca, od kojih se jedan vratio iz Sirije, sastavljena je od mladih ljudi iz Prištine i Gnjilana, prenosi list Zeri.

Prošle nedelje neki od njih sastali su se u blizini jezera Grmija gde su, kako se sumnja, pripremali teroristički napad. Takođe se sumnja da su prethodnog dana napad na dvojicu američkih državljana izvela dvojica pripadnika ove grupe.

Prisluškivanjem se saznalo za plan, a usledila je policijska akcija i hapšenje. Nisu svi bili povezani sa Grmijom, pa se deo akcija odvijao i u Gnjilanu.

U ova dva grada je uhapšeno šest priipadnika ove grupe: V. Šalja, G. Seljimi, M. Huseni, N. Suljejmani, A. Mehmeti i B. Muljoilji, dok je jedan i dalje u bekstvu.

"Koha ditore" piše da je G. Seljimi povratnik iz Sirije. Njegov ratni nadimak je "Ebu Hafs Al Albani". Tvrdi da sledi put Al Kaide na Balkanu i najavljuje njen skori dolazak.

"Al Albani" je neko vreme bio u Siriji kao ratnik sa Kosova zajedno sa ostalim Albancima.

Odavno se vratio na Kosovo, a povratak ga je učinio sumnjivim. Dugo je praćen dok u sredu nije uhapšen. U petak mu je određen pritvor od 30 dana.

Policija je tokom akcije pretresla kuće osumnjičenih i u njima otkrila oružje i veću količinu eksploziva povezanog sa mobilnim telefonima, spremnih za detonaciju.

Za razliku od većine uhapšenih, listom osumnjičenih za terorizam, uhapšeni Bekim M. je osumnjičen samo za težak fizički napad. Uhapšen je zbog prošlonedeljnog napada na dvojicu američkih državljana u Prištini, pripadnika verske organizacije koja na Kosovu deli verske letke.

Izvor: RTS

Pogledajte još