Hrvatska tužba za genocid: Biserko svedok protiv Srbije?

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, biće svedok Hrvatske u tužbi za genocid protiv Srbije, piše Blic.

Kako navodi izvor tog lista, Biserko je jedan od tri svedoka koje je do sada prijavio hrvatski pravni tim.

Međutim, Biserko je u izjavi za Blic nije želela ni da potvrdi ni da demantuje ta saznanja.

"Ne mogu da pričam o tome", rekla je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Blic podseća da su juče iz Zagreba stigle informacije da je Hrvatska ojačala tim koji će je zastupati pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a u njemu se osim domaćih nalaze i inostrani pravni stručnjaci.

Među njima su renomirani britanski advokati specijalizovani za međunarodno pravo Džejms Kroford i Filip Sends, a najnoviji član tima je Kir Starmer, dosadašnji glavni tužilac za Englesku i Vels.

Ideja o ojačavanju tima koji će Srbiju zastupati pred Međunarodnim sudom pravde od pre nekoliko dana postoji i u Nemanjinoj 11, ali su u Vladi Srbije uvereni da već sad imaju stručnjake koji mogu odlično da zastupaju naše interese u Hagu.

Sagovornik Blica iz Vlade kaže da je među njima i Vilijam Šabas, koji je "jedan od najboljih advokata na svetu za genocide". Šabas je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Midlseks u Londonu i Univerzitetu u Lajdenu, predaje i na Nacionalnom univerzitetu Irske, a direktor je Irskog centra za ljudska prava. Bio je deo tročlane Komisije za istinu i pomirenje za Sijera Leone.

Na čelu srpskog pravnog tima je Saša Obradović, koji već dugo zastupa Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde - najpre u procesu ocene legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a potom i u podnošenje kontratužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid izvršen od 1991. do 1995. godine.

U timu su još Vladimir Cvetković, Igor Olujić, Dušan Ignjatović i Svetislav Rabrenović.

Izvor: RTS

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.