Festival nauke: Superheroji iz cele Evrope stižu u Beograd!

Pod sloganom “Superheroji nauke” na ovogodišnjem festivalu gosti iz Evrope udružiće snage sa domaćim naučnicima – herojima i pokazati da nauka za čas posla može od svakog mladog znatiželjnog uma da napravi superheroja.

Prodaja karata za najveći događaja za promociju nauke i obrazovanja u regionu, 7. Festival nauke, koji se od 5-8. decembra održava na četiri lokacije u Beogradu – bivšoj RK Kluz, SKC-u, Galeriji NBS i u novom prostoru bivšeg Eurosalona, počinje u petak 15. novembra.

Festivalske karte po, ceni od 400 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji kao i preko GIG STIX prodajnih mesta – Corner Shopova.

Sa dnevnom kartom Festivala nauke svi zainteresovani, tokom četiri festivalska dana, mogu obići i Naučni centar Muzeja nauke i tehnike (Skender-begova 51).

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru, Galeriji Narodne banke Srbije i Eurosalonu (Kralja Milana broj 1). Posetioci koji su zainteresovani isključivo za programe u Studentskom kulturnom centru i Eurosalonu mogu da kupe pojedinačne ulaznice po ceni od 300 dinara.

Deca do 5 godina strarosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznicu.

Nakon što su prošle godine bez daha ostavili publiku Festivala nauke svojim spektakularnim “Laserskim šouom”, predstavnici Univerziteta Lund iz Švedske ove godine u Beograd dolaze sa sasvim novom predstavom “Biološki šou”. Glavni akteri na sceni u Studentskom kulturnom centru biće zanimljivi živi predstavnici životinjskog carstva (pitoni, tarantule, pauci, bubašvabe, žabe…) i ništa manje intrigantni primerci biljne imperije. U pitanju je performans, dramatičan na trenutke i smešan na minute, koji će dati odgovore na brojna pitanja u vezi sa svim živim bićima ove planete.

(old_image)

Na zahtev verne festivalske publike koja ih je oduševljeno pozdravila pre dve godine, sa posebno osmišljenim programom “Razotkrivanje superheroja” (Superheroes revealed) pravo iz Estonije u Srbiju ponovo stižu luckasti naučnici, predstavnici Naučnog centra AHHAA fondacije. Oni dolaze u potrazi za pravim junacima i odlučni su u nameri da raskrinkaju sve tajne poznatih superheroja. Tako će publika u SKC-u moći da sazna koje su najpopularnije supermoći i kako do njih doći. Poseban deo njihovog programa usmeren je na isprobavanje svega onoga za šta su nam odrasli mudro govorili da ne smemo da probamo, a biće stavljena na probu i supermoć omiljenih dečjih heroja – Deda Mrazovih pomoćnika.

Sa Univerziteta u Lajdenu, najstarijeg univerziteta u Holandiji, stiže program “Juniorske svemirske avanture"
, koji je smešten u zgradu bivšeg Eurosalona (Kralja Milana 1), novi festivalski prostor namenjen najmlađim posetiocima. Kroz četiri radionice Holanđani su spremni da lansiraju najmlađe posetioce festivala pravo u kosmos! Prilagođene deci uzrasta od četiri do deset godina, ove radionice otkriće im sve tajne našeg omiljenog Sunčevog sistema, pomoći će im da kreiraju svoje prve drugare vanzemaljce, uputiće ih u svaki kutak nepregledne vasione i dati im najzanimljiviji vodič za taj put među zvezde. Ovo je prvo učešće holandskih naučnika na Festivalu, a oni u Srbiju stižu pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije.

(old_image)

Predstavnici Francuske, naučna trupa “Les Atomes Crochus”, zaduženi su za dašak magije i tračak neverovatnog na Festivalu. Oni dolaze sa radionicom “Postani sam superheroj” (Superhero Do It Yourself) kojim pokazuju da superheroji ne moraju da pripadaju samo našem svetu mašte, već uz pomoć nauke mogu postatio i deo naše realne svakodnevice. Publici će otkriti kroz eksperimentalne radionice pokazati kako to izgleda kada ste otporni na vatru, imate super-um ili raspolažete neverovatnom snagom. Deo njihovog programa čini i naučni šou “Svemoćna voda” (Water Wizardry), tokom kojeg će, tek da zagolicaju vašu maštu, od vode stvoriti vatru, a potom od vatre dobiti nove kapi vode.

Za dašak magije i tračak neverovatnog na Festivalu zaduženi su gosti iz Hrvatske
, koji će se najmlađoj publici u Eurosalonu predstaviti zabavnim radionicama Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva "Znanstvene čarolije". Oni će zajedno sa svim zainteresovanim posetiocima napraviti prave male vulkane, lava lampice ili nikada prevaziđene ljigavce, a oni koji budu to želeli, moći će da crtaju po mleku, stvore dugu u epruveti ili nateraju špagete da plešu.

Pogledajte još