Vila u kojoj je živeo autor "Pinokija" na prodaju

Pisac "Pinokija" Karlo Kolodi živeo je u vili u Sesto Fjorentinu gde je njegov brat radio u lokalnoj fabrici porcelana i u priču o Pinokiju ubacio je i nekoliko drugih lokalnih mesta.

- Nalazimo se u srcu Kolodi ture, u centru mesta gde je Pinokio začet - rekao je AFP-u Đuzepe Garbarino, lokalni istoričar koji pomaže vlasnicima Vile di Kolonata, porodici Đerini, da prodaju imanje.

- Bilo bi lepo ako bi novi vlasnik bio obožavalac Pinokija - kaže Garbarino koji sam piše knjigu o Pinokiju i njegovim "lokalnim" vezama.

Istoričar kaže da trenutno samo školska deca i nekolicina žestokih fanova Pinokija dolaze u posetu ali je dodao da se nada da će novi vlasnik moći da poveća interesovanje.

"Pinokio" je izlazio u nastavcima u dečjim novinama od 1881. do 1883. godine i priča je o stolaru Đepetu koji je napravio drvenog lutka. Dečakov nos raste svaki put kada slaže a njegov jedini san je da postane dečak.

Vila nudi još jednu "poslasticu" za ljubitelje Pinokija - malu, ruševnu kuću na obodu imanja za koju lokalni živalj tvrdi da je pripadala vili koja je pomagala Pinokiju.

24sata

Pogledajte još