Ko bolje laže, a ko će pre naći izgubljene ključeve - muškarac ili žena?

Žene su bolje u multitaskingu

Poznato je da žene mogu da rade više stvari istovremeno, a sada je to i naučno dokazano. Naime, mozak nežnijeg pola ’dizajniran’ je tako da u isto vreme može da se koncentriše na više zadataka. Dok muškarac gasi televizor da bi mogao da se javi na telefon ili prekida razgovor dok sprema večeru, žena je u stanju da sve to radi istovremeno bez problema.

U eksperimentu koji su sproveli naučnici u Glazgovu, učesnici su imali osam minuta da dovrše određene nizove brojeva, traže restoran na mapi i skiciraju rutu kojom bi išli kada bi trebalo da traže ključeve koje su usput izgubili.

Tokom ove simulacije, volonteri su morali da se izbore sa zvonjenjem telefona i da odgovore na neka pitanja iz opšte kulture. Pripadnici oba pola imali su gotovo identične rezultate, a izuzetak je bio traženje ključeva, u čemu su žene bile daleko bolje. Zbog toga istraživači smatraju da su dame bolje u tzv. multitaskingu.

Ko je pametniji?

Istraživanje o testovima inteligencije u svetu pokazalo je da žene imaju prosečno veći koeficijent inteligencije od muškaraca. Zato ne iznenađuje studija Univeziteta u Kolumbiji po kome žene uče brže i kvalitetnije i češće završavaju fakultete.

Žene lakše uče nove jezike

Trogodišnja devojčica ima tri puta veći vokabular od dečaka istog uzrasta. Žene mogu lakše od muškaraca da nauče nove jezike, zato nije ni čudno što je zanimanje prevodioca mnogo češće ženski posao (pogotovo simultano prevođenje).

Ko je bolji menadžer?

Ovaj podatak je pomalo kontraverzan, ali nekoliko stručnjaka je uvereno da su žene bolje u ulozi šefa jer bolje slušaju i bolje su kao učitelji. I ne samo to - dodaju da žene bolje podnose stres i nervnu napetost, generalno su smirenije i uravnoteženije, bolje raspoređuju energiju i psihičku i emotivnu snagu.

(old_image)

Muškarci bolje rešavaju probleme

Kada čovek ima mnogo problema, njegov mozak ih jasno klasifikuje, a zatim pronalazi rešenje za svaki. Tako je bar kod muškaraca. Ako je žena opterećena brojnim problemima, njen mozak ne može jasno da ih klasifikuje dok ih ne podeli sa nekim i ne dobije savet. Tek ovako rasterećena u stanju je da zaspi, a problem će sačekati do sutra.

Kako utiče nezadovoljstvo?

Istraživanja su pokazala da većinu žena nezadovoljstvo i problem kod kuće sputava i koči na poslu, dok je kod muškaraca obrnuto – ukoliko ih nešto muči na radnom mestu taj problem će poneti kući.

Ko lakše podnosi promenu?

Žene se bolje prilagođavaju. To može biti posledica tradicionalne podele među polovima – muškarci teže pristaju na promene jer ne žele da priznaju da im nešto nedostaje.

Muškarci imaju bolje analitičke veštine

Veća je verovatnoća da se žena izgubi u novoj sredini i gradu, nego muškarac. ‘Jači’ pol se bolje snalazi u prostoru jer lakše tumače karte i mape gradova, ženama to malo teže pada.

Ko veštije laže?

Muškarci u laži lakše bivaju uhvaćeni. Naime, žensko oko bolje primećuje i skenira izraze lica (70%), govor tela (20%) i obraća pažnju na svaku izvogorenu reč (10%). Muški mozak nema ove sposobnosti, zato se ne preporučuje da lažu dame u lice.

Ko je uspešniji na razgovorima za posao?

Nova studija Univerziteta Zapadni Ontario otkrila je da se žene bolje nose sa stresom prilikom prvog razgovora za posao. Istraživači kažu da iako se žene više nerviraju pre samog razgovora, one bolje prolaze, jer se prethodno dobro pripreme.

Ko ređe dobija otkaz?

Statistika je takva i pokazuje da je 80% ljudi koji gube posao muškog pola. To se možda dešava zbog toga što su oblasti u kojima vlada recesija pretežno muška zanimanja.

Žene bolje investiraju

Investicije žena su 18% isplativije od muških, pokazuje studija koja je obuhvatila 100.000 portfolia. Razlog? Žene su opreznije i dobro promisle u šta će uložiti novac.

Ko duže živi?

Među najstarijim ljudima na planeti koji imaju preko sto godina, 85% čine žene. U proseku žene žive čak 10 godina duže od muškaraca.

Izvor: bizlife

Pogledajte još