Prenosi sednica i preko mobilnog

"Među domaćim institucijama nema nam premca kada je reč o otvorenosti u radu. Srpski parlament je i u svetskom vrhu kada je reč o dostupnosti informacija", kazao je predsednik Skupštine Srbije na prezentaciji android aplikacije Skupštine Srbije u zgradi parlamenta.

Tom aplikacijom će građanima biti omogućeno da preko mobilnog telefona prate rad parlamenta, skupštinskih odbora, a moći će da prate i prenose skupštinskih sednica.

Predsednik Skupštine Srbije dodao je da je u poslednje vreme mnogo urađeno da na sajtu parlamenta postoji svaka informacija i dokument
koji poslanicima olakšavaju rad, a građanima omogućavaju uvid u rad poslanika.

"Na taj način čuvamo i podižemo ugled Skupštine Srbije"
, kazao je Stefanović.

Poverenik se složio sa time da je parlament najotvorenija institucija koja omogućava pristup svim informacijama i apelovao na ostale državne organe, a pre svega Vladu Srbije, da i oni počnu da rade tako.

"Parlament je uradio mnogo pa sada ne morate da vučete za rukav pošto su sve bitne informacije dostupne i preko interneta"
, kazao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i dodao da parlament na taj način prati i moderne tehnologije.

Rad parlamenta i njegovu transparentnost pohvalili su se i predstavnici nevladine organizacije Otvoreni parlament i britanske ambasade u Beogradu.

Na prezentaciji aplikacije istaknuto je da će ona omogućiti i uštedu u radu parlamenta pošto će poslanicima omogućiti uvid u rad sednica kojima nisu prisustvovali i stalnu onlajn komunikaciju sa kolegama.

Izvor: B92

Pogledajte još