Grupacije proizvođača hrane za životinje: Dozvoliti GMO hranu za životinje

Država bi, prema njegovim rečima, trebalo ili da dozvoli korišćenje GMO sojine sačme za ishranu životinja ili da potpuno zabrani uvoz mesa od životinja hranjenih GMO hranom.

U prvom slučaju, domaći proizvođači bi bili stavljeni u ravnopravan položaj sa konkurencijom u regionu, rekao je on na današnjoj sednici ove grupacije, koja je protekla u veoma disonantnom tonu.

Povećanje uvoza bi smanjilo domaću proizvodnju stočne hrane, mesa i poljoprivrednih proizvoda i uzročno, umanjilo bi zaposlenost u reprodukcionom lancu.

Srbija je, dodao je, u proteklih šest godina uvezla 58, 25 miliona kilograma mesa i prerađevina od životinja hranjenh GMO hranivima.

Snižavanjem carina od 2014. godine očekuje se dodatno povećanje uvoza svih proizvoda životisnjkog porekla koji su daleko jeftiniji upravo zbog jeftine GMO hrane kojom se hrane domaće životinje u celom svetu, naveo je on.

Direktor kompanije Kartonval Zoran Petković, koja se inače bavi proizvodnjom stočne hrane, rekao je da je Srbija u poslednjih osam godina za uvoz mesa potrošila 155 miliona evra, a da bi za uvoz GMO sojine sačme u narednih osam godina trebalo da potroši 400 miiliona evra.

Zašto bi to država činila, zapitao se. Ukoliko nema dokaza o štetnosti GMO, zašto bismo uvozili GMO sojinu sačmu i zavisili od žetve u Argentini ili nekoj drugoj zemlji, zašto ne počnemo i sami da je sadimo, poručio je Petković.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.