Novosađani pune frižidere u Segedinu

Dejana Jovičić u Segedin odlazi čim frižider počne da se prazni. Za 50 evra kupi sir, suhomensnate proizvode, salate, sokove, kućnu hemiju, deterdžent i sve košta do 50 evra. U Novom Sadu bi sve bilo duplo skuplje.

"Dogovorimo se nas četvoro, odemo automobilom i podelimo troškove za gorivo. Za benzin platimo 2.200 dinara u oba pravca", kaže Dejana Jovičić.

Oni koji kupuju u Segedin kažu da postoje namirnice koje kupuju povremeno i one koje kupuju prilikom svakog odlaska. U svakoj turi kupe viršle, kobasice, parizere, slaninu, sveže meso, sireve i slatkiše.

"Kilogram viršli u Segedinu košta oko 200 dinara, kilogram slanine 300 dinara, a kobasice koštaju oko 400. Od svežeg mesa najpovoljnije je kupovati ćuretinu, jer kilogram ćurećih grudi košta najviše 600 dinara", kaže Dragana Bogdanić.

Marija Gašpar je boravila u mađarskoj banji Morahalom. Pri povratku grupa je svratila u tržni centar, kako bi se snabdeli suhomesnatim proizvodima sirom i garderobom.

"Sinu sam na akciji kupila pantalone za 500 dinara. Takve iste u Novom Sadu koštaju 1.500 dinara. Suhomesnati proizvodi su jeftiniji za 20 odsto", kaže Gašpar.

Da je interesovanje za odlazak u Segedin veliko, pokazuje i podatak što gotovo svaka turistička agencija orgnizuje šoping ture. Odlazi se subotom ujutro, a cena po osobi je od 1.400 do 1.700 dinara.

Vraćanje poreza

Oni koji u Mađarskoj potroše više od 170 evra na granici mogu tražiti povraćaj poreza, takozvani AFU. Postupak je jednostavan: na granici se overi račun da je roba izneta iz zemlje, a novac može da se podigne u roku od šest meseci u Mađarskoj. To se mahom čini prilikom prvog povratka u Segedin, Morahalom, ili Budimpeštu.

"Ture do Segedina smo pre više od godinu dana organizovali jednom mesečno. Sada svake subote imamo pun autobus. U marketu „Auchan“ može se kupiti hrana, odeća, tehnika. U „Metrou“ važi kartica za kupovinu koja se koristi i u Srbiji. U „Arkadu“ se mnogo jeftinije može kupiti kvalitetna markirana odeća i obuća", kaže Rozalija Šimon iz Agencije „Stalis turs“.

Cene namirnica u Temišvaru su gotovo identične, ali je prevoz za trećinu skuplji.
Povratna karta do Temišvara košta od 2.100 do 2.400 dinara.

U turističkim agencijama kažu da je najatraktivniji tržni centar u Beču „Pandorf“, a dvodnevni izlet košta od 69 evra. Cena zavisi od vrste hotela u Beču. Za Italiju dvodnevni izlet koji podrazumeva i posetu tržnih centara u proseku koštaju 100 evra. Dva noćenja u Istanbulu koštaju 79 evra, a Novosađani se tu upućuju kako bi kupili kožne jakne i torbe.

Izvor: Blic

Pogledajte još