Južni tok neće sniziti cenu gasa

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je agenciji Beta da treba raditi na tome da što više poslova na izgradnji dobiju domaće kompanije, jer bi to doprinelo privrednom rastu Srbije.

"Gasovod nema direktnog uticaja na cenu gasa, to je rečeno i od ruske strane. Ako bude imao nekog uticaja, to ćemo saznati kad budemo znali kako će se tarifirati protok gasa, o čemu do sada nije bilo reči u javnosti", rekao je Kovačević.

On je dodao da će na izgradnji biti uposlena domaća radna snaga, ali da se oprema za rad na gasovodu ne može nabaviti iz domaćih izvora, tako da će biti "u priličnoj meri uvezena".

Saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Mahmud Bušatlija ocenio je da ne treba očekivati da sam početak radova na delu "Južnog toka" u Srbiji donese korist, ali i da bi na kraju izgradnje celog gasovoda moglo doći do pojeftinjenja cene protoka gasa.

"Mi ćemo imati određene benefite jer ćemo imati direktan pristup gasu, za razliku od dosadašnje situacije gde smo zavisili od transporta kroz Ukrajinu i Mađarsku. Očekujem da to može da dovede do korekcija cene transporta gasa, ali sam gas se procenjuje u donosu na cenu nafte", rekao je Bušatlija.

Radovi na izgradnji gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz Srbiju počeće 24. novembra ove godine. Cena deonice gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, a znatan deo radova će izvesti domaća preduzeća.

Namena "Južnog toka" je transport prirodnog gasa iz Rusije do zemalja Evropske unije. Predviđeno je da jedan krak ide preko Bugarske i Grčke do Italije, a drugi preko Srbije i Mađarske do Austrije.

Izvor: B92

Pogledajte još