Roots Manuva

Dok je prve večeri Exita, Lili Alen bila provod za sve, Roots Manuva je vrelu atmosferu napravio najviše među fanovima

Reper iz južnog Londona, poreklom sa Jamajke (iz sela egzotičnog naziva Banana Hole), poznat među fanovima specifičnog britanskog hip hopa pod nadimkom Roots Manuva, nastupio je prve večeri Exita pred punim Mejn Stejdžom.

Dok su jedni skakali od oduševljenja njegovim brzim bitovima i oštrim rimama koji ni jedan segment britanskog društva ne “puštaju na miru“ (tako i treba!), drugi su znatiželjno posmatrali nastup ove ekipe. Naravno, više od 20.000 Engleza, koliko organizatori navode da je ove godine došlo na Exit, pratilo je svaku reč koju im je Roots Manuva uputio. S druge strane, domaća publika je čekala genijalan hit “Witness the Fitness” da se potpuno prepusti pozitivnom haosu koji se dešavao tik ispred bine.

Iako je na Državi Exit/Petrovaradinskoj tvrđavi bilo veoma prijatno, s temperaturom idealnom da misli isključivo budu fokusirane na nastupe (uživanje u kratkim rukavima!), Roots Manuva je odlučio da obuče jaknu i crnu vunenu kapu u kombinaciji s belim pantalonama. OK, i to je stav. Valjda.

Svi koji su želeli da čuju glas urbane Britanije, što Roots Manuva i ekipa bez sumnje jesu, na ovom energičnom nastupu odlično su se proveli. Jer, njegov glas jeste jedan od najprepoznatljivijih kada je hip hop s ostrva u pitanju, a s šest albuma već je i ozbiljna sila na toj sceni.

Drugi, kojima hip hop nije blizak, sigurno su se beskrajno dosađivali. Znamo, jer smo ih videli svuda već tridesetak metara dalje od ograde bine. Nadajmo se da ih je Roots ipak, nakon svega, ubedio u dobar provod uz njegov specifičan miks hip hop, ragga i dub zvukova.

Za ovo prvo, moglo bi se reći pravo britansko veče Exita, za svakog je bilo ponešto. Najpre pop princeza Lili Alen, pa opasni momak Roots Manuva i za kraj, nešto za ljubitelje gitara – Arctic Monkeys.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još