Tadić: DS je mali za veliku koaliciju

On je naveo da je drugi uslov za formiranje saveza sa SNS konsenzus o strateškim ciljevima i sredstvima kako da se oni ostvare, kao i dogovor o raspodeli uloga.

 Tadić je kazao da je veliko je pitanje da li ti uslovi mogu biti ispunjeni do izbora i sve zavisi od razvoja političkih okolnosti u narednom periodu.

„Velike koalicije potrebne su kada je potrebno doneti velike promene, kao što je Ustav, na primer“, rekao je Tadić.

On je, takođe, naglasio da ne bi trebalo prekidati razgovore DS i LDP a da je argumentacija koju nudi Čedomir Jovanović odraz političke nezrelosti.

„Jovanović je optuživao DS za formiranje SNS-a, a sada prekida razgovore sa DS-om da bi on sarađivao sa SNS-om“
, kazao je bivši predsednik Srbije.

Komentarišući konstataciju da DS „oživela“ SPS, Tadić je rekao da sa Dačićevim SPS-om sazdanom na razvalinama Miloševićevog sistema, nije bilo „smrtonosno“ ući u koaliciju, ali jeste bilo toksično.

„Preuzeo sam taj rizik na sebe, jer je alternativa bila vlada SPS-a, SRS-a čiji je predsednik bio Šešelj i Koštuničinog DSS-a. Takva koalicija bi za Srbiju bila vrlo opasna i uveren sam da bi dovela do ovih ljudskih žrtava i sukoba u regionu“, rekao je Tadić.

On je dodao da u takvim uslovima nije bilo drugog izbora, jer nije postojala druga „matematika“ da se formira parlamentarna većina.

Tadić je ocenio da je SPS je i dalje politička razvalina, bez ikakve ideologije. On je kazao da SPS mora biti na vlasti, jer bi se u suprotnom prosto raspala.

 „Očigledno je da Dačić, Bajatović, Ružić nisu vođeni ideologijom, već da politiku razumeju kao tehniku učešća u vlasti po svaku cenu“
, rekao je bivši predsednik Srbije.

On je dodao da će se Aleksandar Vučić naći u nepremostivim političkim problemima ako ostane u ovoj koaliciji i nastavi ovakvu ekonomsku politiku.

„Ukoliko ne počne da gradi nacionalni konsenzus o strateškim i političkim ciljevima Srbije i ukoliko ne učini suštinski iskorak u detabloidizaciji srpske stvarnosti, Vučićeva popularnost ostaće samo trenutak. Velika popularnost ne znači i veliku pobedu. Na ovim političkim prostorima pre znači veliku opasnost. Ja sam najbolji svedok toga“, kazao je Tadić.

Govoreći o borbi protiv korupcije Tadić je kazao da to što je jedan tajkun uhapšen i što je napravljen iskorak u borbi protiv korupcije ne znači ništa ukoliko ne uslede utemeljne i pravosnažne sudske presude.

„Ne vidim da se danas Srbija uspešno bori protiv organizovanog kriminala, što se vidi u opštem povećanju kriminalnih akata u Srbiji svakoga dana“, kazao je on.

Na pitanje zbog čega Miroslav Mišković nije uhapšen u vreme njegovog mandata Tadić je kao razlog naveo odluku tužioca za organizovani kriminal i to usled nedostatka dokaza.

 „Nismo se plašili tajkuna i uostalom sam sam obustavio finansiranje DS od strane Miškovića nakon što sam postao njen predsednik“, rekao je Tadić u intervjuu za sutrašnji NIN.

Pogledajte još