"Legalne droge" ima i u Srbiji

Osveživače vazduha zavisnici najčešće konzumiraju pušenjem i kupuju ih legalno u pojedinim radnjama u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, dok stručnjaci upozoravaju na njihovu štetnost po zdravlje, a kao veliki problem navode brzu zavisnost, odnosno jaku želju za novim uzimanjem.

Direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Dr Vorobjev" Igor Boljbuh rekao je za MONDO da su "legalne droge" sintetičke supstance i istakao da je šteta od njihove konzumacije ogromna.

"Efekat pušenja osveživača vazduha je sličan efektu kanabinoida i halucinogena. Suština je u tome da se u hemijskoj strukturi supstance menja jedan molekul i praktično efekti supstance ostaju isti, ali to formalno postaje nova supstanca koja ne pripada spisku zabranjenih supstanci u Srbiji i na taj način ova grupa narkotika kao da je legalna", rekao je Boljbuh.

On je naveo da su ti narkotici kojih ima i na srpskom tržištu, dosta jeftini, ali je istakao da često izazivaju jaku želju za neprekidnim uzimanjem, odnosno, kada je koriste, zavisnici ne mogu da se zaustave.

Iako je EU predložila zabranu droge pod maskom osveživača vazduha i prehrana za biljke, kod nas ih i dalje nema u centralnom registru zabranjenih supstanci.

Jedna od preporuka za zabranu takvih supstanci u EU bio je i slučaj nedavnih primera smrti tinejdžera koji su koristili tu drogu, koje proizvođači puštaju u prodaju kao preparate koji nisu za ljudsku upotrebu, ali kada se konzumiraju "imitiraju" dejstva marihuane i drugih droga.

Analize evropskih eksperata pokazale su da se u "legalnim drogama" nalazi veoma veliki broj škodljivih i otrovnih materija.

Osim što često može da izazove jaku želju za novim uzimanjem stručnjaci ukazuju i da je problem što njihova konzumacija otvara put prema zavisnosti.

Legalno se u mnogim evropskim zemljama može kupiti i droga mefedron, koju zovu i "mjau-mjau" ili "med ket", a uglavnom se prodaje preko interneta kao sredstvo za podsticanje rasta biljaka, veštačko đubrivo.

Užasan efekat upotrebe takve supstance je to što korisnika navodi na samoubistvo:

"Pre tri do pet godina u Evropi i Rusiji vladala je epidemija psihostimulansa mefedrona i njemu sličnih supstanci. Upotreba mefedrona dovodi do psihofizičke iscprljenosti, a često se sve završavalo samoubistvom. Da bi 10 dana redovno uzimali mefedron, budući da je ova droga veoma skupa, zavisnici su uzimali kredite, prodavali automobile", rekao je Boljbuh, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnost "Dr Vorobjev".

Međutim, kako je Boljbuh istakao, u Srbiji, na sreću, ta droga nije toliko rasprostranjena.

Veliki problem u novim supstancama – "legalnim drogama" je to što su dostupne preko Interneta, i šire se među mladima velikom brzinom.

Skoro svake nedelje pojavi se neka nova legalna supstanca, koju zavisnici počnu da zloupotrebljavaju i zbog toga je rat sa "legalnim drogama" dosta težak, upozoravaju stručnjaci.

Najčešće su pogođeni mladi, a konzumacija može biti fatalna, što je potvrđeno i mnogobrojnim smrtnim slučajevima.

Izvor: Mondo

Pogledajte još