BEOGRAD: Saobraćajne kamere isporuče 200 kazni dnevno

Od 14 postavljenih kamera, pet je sa „radarom”, odnosno dokumentuje vozače koji voze brže od dozvoljenih 50 kilometara na sat. Ovaj tip kamera postavljen je u Novom Beogradu, osim jedne, kod Muzeja „25. maj”.

Ove kamere dnevno zabeleže oko 100 prekoračenja brzine. Kamere detektuju prebrzu vožnju i fotografišu automobil sa zadnje strane prilikom prolaska ispod radara. U poslednje vreme, smanjuje se broj kažnjenih vozača, ali i dalje je njihov broj zabrinjavajući - kažu u saobraćajnoj policiji.

Pet vozača dnevno u proseku prođe kroz crveno svetlo, što zabeleži pet kamera ovog tipa.

"Vozači se često opuste jer ne znaju da kamere beleže ovakve prekršaje. Kazne su izuzetno stroge i rigorozne, od kaznenih poena, zatim od 15.000 do 30.000 dinara novčane kazne, uz oduzimanje dozvole na tri meseca" dodaju u MUP.I dalje najviše vozača kamere snime tokom vožnje kroz traku namenjenu za vozila GSP i taksi službu.

"Kaznimo više od 100 vozača dnevno. „Žuta traka” je prioritet u gužvama i veliki je problem ukoliko automobili u kojima je sam vozač zaustave kolonu autobusa sa 500 ljudi. Iako svi znaju da je kažnjivo, najviše kazni napisano je zbog „žute trake” na Brankovom mostu. Sistem funkcioniše tako što kamera snimi automobil, a na kućnu adresu vlasnika vozila stižu fotografije sa prekršajnom prijavom i kaznom od 5.000 dinara" ističu u saobraćajnoj policiji.

Ukoliko vlasnik automobila u trenutku kad je prekršaj načinjen nije upravljao vozilom ima zakonsku obavezu da navede ime osobe koja je sedela za upravljačem, inače će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak.

Policija istovremeno svakodnevno sprovodi i akcije protiv vozača u alkoholisanom stanju, a na ulicama je nekad i više od 150 policajaca. Kazne za pijane vozače kreću se od 5.000 (do 0,5 promila) pa do čak 120.000 dinara (više od 2 promila) uz kazne zatvora, oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana i obavezno trežnjenje u policiji.

Kamere sa radarom

- Raskrsnica Bulevar Nikole Tesle

- Ušće

- Raskrsnica Omladinskih brigada i Jurija Gagarina- Raskrsnica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe

- Raskrsnica Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Topčiderskog venca

- Bulevar Mihajla Pupina kod Palate Srbija

Prolazak kroz crveno

- Raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i Trešnjinog cveta

- Bulevar Mihajla Pupina, kod TC “Ušće”

- Raskrsnica Tošin bunar i Studentska

- Trg Nikole Pašića, kod Vlajkovićeve

- Ustanička, ispred Specijalnog suda Kamere za “žutu traku”

- Bulevar vojvode Mišića na ulasku u Sajam

- Bulevar despota Stefana na raskrsnici sa Jovana Avakumovića

- Brankov most, oba smera.

Izvor: Kurir

Pogledajte još