Ljubav itd.

Pozorište kao đuveč, džez i eksperiment, osnova su predstave Džulijana Barnsa “Ljubav, itd” u režiji Milene Pavlović

Priča o ljubavnom “četvorouglu” nastavak je Barnsovog dela “Troje”. Glavi akteri - Džilijan, Oliver i Stjuart deset su godina stariji, žive u novim okolnostima – jedni pored drugih. Jedni drugima kao prasići grizu repove, priznaju u jednom trenutnku. I život teče svojim ustaljenim tokom - red pakosti, zrno zlobe, kašičica nepromišljenosti. Njihovoj igri za “odrasle” priključije se Džilijanina pomoćnica, mlada Eli.

Mračno i dublje od “Troje”, ovo delo nudi gledaocu viziju moderne ljubavi, prevare i neuroze srednjeg doba. Dosta ironije i samo ironije.

Predstava u kojoj bi kao i u džezu trebalo da bude dosta slobodne improvizacije, ipak, deluje na momente rascepkano i neujednačeno. Rediteljka Milena Pavlović i sama glumica, ponudila je glumcima dosta slobodnog prostora u kojem se, kako izgleda, najbolje snašao Nikola Đuričko. Predstava koju smo gledali u pretpemijeri, izgleda kao delo, koje bi tek moglo da se uigra i ostvari punu komunikaciju sa publikom. Delu koje je na neki čudan način prohodalo, ostaje da počne da diše punim plućima. Bilo bi sigurno zanimljivo pogledati predstavu, posle nekoliko izvođenja. Glumci Ljubinka Klarić, Milan Čučilovič, Nikola Đuričko, Danijela Štajnfeld, dosta obećavaju. Hodaju unatraške i direkto se obraćaju publici, sve vreme su na sceni, nudeći paralelne tokove dešavanja. 

Rediteljka Milena Pavlović zdušno navija za mlađu generaciju i, kako sama kaže, njihove zdravije stavove. Predstava sa pomalo Brehtovskim odnosom prema publici, završava se rečima mlađane Eli, koja poručuje publici - “odrasli su sjebani… totalno su sjebani”.

Danijela Tadić

Pogledajte još