Srbija za reforme dobija kredit od 250 miliona dolara

"Kako bismo osigurali da se reforme nastave, planirali smo i dodatna sredstva u narednim fazama ali pošto se uverimo u ispravnost poteza i ozbiljnost reformi u prvoj fazi", objasnila je Goldstin za Televiziju B92.

Ona je precizirala da podrška koja će ići u srpski budžet podrazumeva da će biti novca za otpremnine, za nezaposlene i finasiranje različitih programa koji će onima koji ostanu bez posla omogućiti da nađu druge poslove ili da se prekvalifikuju za druga zanimanja.

Goldstin očekuje da će Svetska banka sredinom januara naredne godine moći da proceni da li je Srbija preduzela sve što treba kako bi sredstva bila odobrena.

"Potrebno je da vidimo sasvim jasan pravni okvir koji će omogućiti restrukturiranje preduzeća. Vlada najpre mora da pošalje predlog izmena zakona o privatizaciji i stečaju na glasanje u Skupštinu. To je ključna stvar"
, predočila je Goldstin.

Ona je objasnila da je važno da Vlada nastavi utvrđivanje planova za svako pojedinačno preduzeće u restrukturiranju i to tako što će krenuti od većih i važnijih.

"Pošto u Vladi već rade na tome, mi očekujemo da ćemo u januaru ili do februara moći da procenimo da li su na dobrom putu. Za sada sve ukazuje da jesu. Mislim da ćemo onda, u februaru ili martu moći da odobrimo ta sredstva"
, objasnila je Goldstin.


Blic

Pogledajte još