Liban: Sirijske izbegilice preživljavaju prodajući svoje organe

Oko milion Sirijaca izbeglo je u Liban od početka sirijskog rata i mnogi od njih su na ivici preživljavanja. U očajanju i bez ikakvih prihoda, prinuđeni su da prodaju svoje organe.

To je opasan i naravno ilegalan biznis koji trenutno cveta zbog čega sve više kriminalnih bandi i takozvanih posrednika obilazi izbeglice, navodi list, pozivajući se na svedočenje Sirijca Abu Hasana koji radi za jednu bandu specijalnizovanu za trgovinu bubrega.

Ranije su uglavnom Palestinci prodavali svoje organe, ali sada se Sirijci utrkuju sa njima što je dovelo do pada cena bubrega na crnom tržištu organa, jer, kako kaže, "sada ima više prodavaca bubrega nego zainteresovanih kupaca".

Većina kupaca, koji su ranije za jedan bubreg plaćali između 12.000 i 15.000 dolara, potiče iz arapskih zemalja, ali i iz SAD i Evrope.

Sirijci uglavnom starosti između 14 i 30 godina, prodaju bubreg za 7.000 dolara, dok posrednik uzima za proviziju od 600 do 700 dolara za svaku prodaju koju organizuje, što je mnogo više nego profesorska plata u Libanu.

Liban ima tradiciju ilegalne trgovine organima. Zemlja ima sloj izuzetno bogatih ljudi i veliki broj siromašnih, a trgovci organima ne mare za kontrole vlade, navodi "Špigl".

"To su idealni uslovi za trgovinu organima,"
kaže Lik Noel, stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za transplantaciju organa.

Katastrofalne razmere

Eksperti procenjuju da se godišnje uradi između 5.000 i 10.000 ilegalnih transplantacija bubrega u svetu. Pretpostavlja se da u Siriji ima pet miliona interno raseljenih, dok je dva miliona Sirijaca potražilo spas u inostranstvu.

S obzirom na porast broja izbeglica strahuje se da bi ilegalna trgovina organima mogla da poprimi katastrofalne razmere.

Izvor: Blic

Pogledajte još