Postanite Maltežanin za 650.000 EUR

Premijer Džozef Maskat obrazložio je da projekat ima za cilj da donese prihode zemlji tako što će privući potencijalne bogate investitore, prenosi Rojters.

Prema njegovim procenama, država bi zaradila 30 miliona evra u prvoj godini - pretpostavka je da bi oko 45 ljudi kupilo državljanstvo Malte koje bi im omogućilo pravo na rad i boravak u drugim delovima Evropske unije.

Malta je članica EU, Šengenskog prostora a ima bezvizni sporazum sa Sjedinjenim Američckim Državama. Stručnjaci procenjuju da će godišnje između 200 i 300 pojedinaca aplicirati za malteško državljanstvo.

Opoziciona Nacionalna partija žestoko se protivi ideji prodaje državljanstva strahujući da bi to moglo da Malta mogla da postane zemlja poreskog raja.

Malteška vlada pak tvrdi da podnosioce zahteva očekuje stroga provera i da osobe koje se dovode u vezu sa kriminalom neće moći da dobiju državljanstvo, a napominje da o ovakvoj ideji razmišljaju još neke zemlje EU.

Tokom glasanja u parlamentu ispred zgrade je održan manji protest na kojem su demonstranti zahtevali da prodaja državljanstva bude uslovljena realnim investicijama.


B92

Pogledajte još