Neodgovorno: Sanitarna inspekcija kontroliše đačku hranu tek kad se neko otruje

"Škole nemaju zakonsku obavezu, niti su o promeni dobavljača obavestile Sanitarnu inspekciju. Sanitarna inspekcija nema saznanja koji će snabdevač koju školu snabdevati hranom", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Kako navode, sve registrovane objekte koji se bave ovim poslom Sanitarna inspekcija redovno kontroliše.

"Objekte koji proizvode hranu, naročito one koji proizvode veći broj obroka i koji su zbog toga svrstani u prvu grupu rizika, Sanitarna inspekcija kontroliše četiri puta godišnje"
, kažu u Ministarstvu.

Međutim, to nije nikakva garancija jer je takvim tempom kontrole podlegla i „Zlatna varoš“ iz čije kuhinje su se otrovali osnovci. Očigledno je da se kontrola podigne na željeni nivo tek kada dođe do incidenta poput onog od pre desetak dana kad je 200 osnovaca završilo na infuziji.

OŠ “Milena Pavlović Barili” iz Višnjičke banje, čiji su đaci zbog stafilokoka u hrani imali zdravstvene probleme, jedna od škola koja ima novog dobavljača. Direktorka Olivera Korošec kaže da su posle incidenta koji pogodio njihove učenike i dalje zabrinuti da se slična situacija ne ponovi.

"Ovde su bile sve inspekcije, traženi su i naknadni pregledi za osoblje koje radi sa hranom i, što se nas tiče, nije bilo nikakvih problema"
, rekla je Korošec.

Ona je objasnila da restorani koji konkurišu za snabdevanje hranom moraju da dostave dokumentaciju koja, između ostalog, svedoči o tome da je hrana koju pripremaju ispravna i da se sve radi po propisanim pravilima.

"Posle svega što se dogodilo, nudili smo roditeljima da oformimo komisiju pa da obiđemo mesto gde se priprema hrana. Međutim, oni mahom nisu bili za to jer smatraju da u državi postoje oni čiji je to posao i koji bi trebalo odgovorno da ga obavljaju"
, kaže direktorka Korošec.

Aleksandra Albu, učiteljica prvog razreda u toj školi, kaže da je atmosfera kada je u pitanju hrana malo napetija nego što je bila. Ipak, kako kaže, većina dece se vratila na ručak, zadovoljni su hranom, ali da postoji bojazan da se nešto slično ne dogodi.

"Nadamo se da se neće desiti ništa slično, da se radilo o grešci i da će sada, posle ovoga, biti i više kontrola nego do sada"
, kaže učiteljica iz dnevnog boravka Srebrenka Trajković, istakavši da je za roditelje koji rade ceo dan ručak u školi za decu jedino rešenje.


Blic

Pogledajte još