Niče hram nauke Nikole Tesle u Njujorku

Američka medijska kampanja „Izgradimo muzej Nikole Tesle“ u kojoj je prošle godine sakupljeno 1,8 miliona dolara za obnavljanje stare laboratorije Nikole Tesle u Njujorku ušla je u drugu fazu. Ovih dana je započela izgradnje naučnog centra i muzeja Nikole Tesle na ostrvu Long Ajlend. Pokretači akcije poznati američki komičar i autor crtanih filmova Metju Inman i Džejn Alkorn, predsednica Teslinog naučnog centra iz Njujorka, uz pomoć velikih kompanija, kao što su „J. P. Morgan“, „Gugl“, „Dženeral elektrik“, „Tesla motors“ i „Kristijan Bejl“, odlučni su da konačno ožive snove Nikole Tesle.

- Kupili smo zgradu stare Tesline laboratorije, u kojoj je bila fabrika filmova, kao i šest hektara imanja. Plac smo očistili i prostor u laboratoriji smo renovirali. Dobili smo dozvolu grada Njujorka da izgradimo Muzej Nikole Tesla i naučni centar, sa igralištem za decu, kao i prostorom za sastanke, konferencije i performanse - kaže Džejn Alkorn, koja nas podseća da je to bila i Teslina ideja.

Srpski genije je stigao na Long Ajlend u junu davne 1902. godine. Preselio je tada svoju laboratoriju sa Menhetna u zgradu od opeke koju je za njega u italijanskom stilu projektovao Stenli Vajt. Maštao je da pored laboratorije na Long Ajlendu izgradi i toranj visok 139 metara i imanje pretvori u naučni centar.

- Ovo je mesto na kom je Nikola Tesla stvorio mnoga naučna dostignuća, koja čitav svet tek danas otkriva i spoznaje. Moderna civilizacija ima ogromne koristi od Teslinih izuma i projekata. Mi kao naučna ustanova ulažemo napor da obrazujemo ljude i upoznamo svet sa delima ovog genija - kaže Džejn Alkorn, predsednica Teslinog naučnog društva iz Njujorka.

SPOMENICI U VAŠINGTONU I FILADELFIJI Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, posle spomenika Nikoli Tesli, koji je u septembru predsednik Tomislav Nikolić otkrio u Njujorku, planira se da srpski genije dobije još dva takva obeležja u Americi. Spomenik Nikoli Tesli trebalo bi da bude postavljen u dvorištu Ambasade Srbije u Vašingtonu i u centru Filadelfije. Svečano otvaranje u prisustvu predsednika Tomislava Nikolića je predviđeno za Vidovdan naredne godine.

Ona se kao amater i obožavalac ovog svetskog naučnika već 18 godina bori za očuvanje lika i dela Nikole Tesle. Sama je sakupila 800.000 dolara. Podršku je dobila od grada Njujorka, američkih rotarijanaca, umetnika, biznismena, desetak društava i udruženja simpatizera Nikole Tesle u SAD, kao i Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, koju vode Srbi.

- Gradske vlasti Njujorka su zainteresovane da se imovina Nikole Tesle sačuva kao kulturna baština Amerike. Planovi za izgradnju muzeja Nikole Tesle u Njujorku su urađeni. Prvi radovi na samoj laboratoriji su počeli kako bismo je pripremili da u nju unesemo Teslinu arhivu i njegove pronalaske, koje ćemo dobiti iz beogradskog Muzeja Nikole Tesle. Muzej će da sadrži i sva materijalna dokumenta i eskponate Teslih izuma sa prostora SAD i Kanade - kaže Džejn Alkorn, predsednica Teslinog naučnog centra iz Njujorka.

Planirano je da u dvorištu laboratorije, odmah pored spomenika Nikoli Tesli, koji je podigla Srbija, bude izgrađen i Teslin komunikacioni toranj, ali grad Njujork još nije izdao dozvolu za ovo naučno zdanje, jer je visoko 139 metara i odudara od okoline. Teslin naučni centar iz Njujorka i Teslina naučna fondacija iz Filadelfije će dozvolu za podizanje Teslinog tornja tražiti i od federalne američke vlasti.

Kako nezvanično saznajemo, za izgradnju ovog prvog hrama nauke Nikole Tesle u SAD i najvećeg naučnog centra u Njujorku, potrebno je još pet miliona dolara. Džejn Alkorn je dobila garancije od američkih političara, biznismena, umetnika i obožavalaca srpskog genija da će do kraja 2014. godine da sakupi tih pet miliona dolara za završetak izgradnje Muzeja Nikole Tesle u Njujorku.

U međuvremenu, Džejn Alkorn, predsednica Teslinog naučnog centra iz Njujorka i grupa američkih naučnika će čitav projekat Muzeja Nikole Tesle u Njujorku predstaviti srpskoj naučnoj javnosti idućeg septembra u Beogradu. Naime, Beograd bi trebalo u septembru 2014. godine da bude domaćin Međunarodne konferencije „Nikola Tesla danas i sutra“, na kojoj će Džejn Alkorn da bude specijalni gost, učesnik i govornik.

Izvor: Novosti

Pogledajte još