Srušio se avion iz Srbije u Hrvatskoj, pilot preživeo

Srušio se mali avion "cesna 172" u okolini Pakarca u Hrvatskoj. Pilot je preživeo, a avion je registrovan u Hrvatskoj. Avion je udario u brdo kod Pakraca prilikom pokušaja prinudnog sletanja, a pilot je već uspostavio komunikaciju sa spasilačkim ekipama. Poleteo je iz Varaždina i trebalo je da se na isti aerodrom vrati nakon kružnog leta iznad Novske.
Kako "Blic" ekskluzivno saznaje, pilot, poznat o nadimku Čarli javio se oko 13 sati kolegama u Beogradu i rekao da je, uprkos povredama, dobro.
Ovo je tip aviona koji je pao

- Obojica su u kontaktu sa helikopeterom hrvatske službe spasavanja, koji na oko 600 metara nadmorske visine trenutno kruži iznad njih - kaže za "Blic" Dinko Vodanović, direktor Agencije za istraživanje nesreća zrakoplova Hrvstske.

 

- Oni se na radio vezi sa pilotem iz helikoptera. Pilot iz cesne ih navodi ka njima, ali je problem što je tamo magla, i teren je nepristupačan - kaže Vodanović.

 

On kaže da su na radio vezi obojica putnika aviona, ali da je jedan - pilot povređen. Vodanović kaže da još ne zna njihov identit.

 

- Biće na vezi sve dok im baterija radi - kaže Vodanović koji nije mogao da precizira kada će početi akcija izvlačenja.

 

Županijski centar 112 Požega primio je danas u 10:25 sati dojavu o nestanku
aviona nedaleko od Lipika u Hrvatskoj. Nestanak aviona zabeležen je oko 12 kilometara južno od Pakraca iznad šume, a spasilačke ekipe upućene su na to
mesto kako bi počela potraga.

Avion je udario u brdo kod Pakraca prilikom pokušaja prinudnog sletanja, a pilot je već uspostavio komunikaciju sa spasilačkim ekipama.

Srpska ambasada u Hrvatskoj obaveštena je o padu aviona - rekli su za "Blic" u Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema podacima koji su dostavljeni našoj ambasadi, u avionu su bile dve osobe.

- Pilot je, prema podacima sa terena, teško povređen, a sudbina druge osobe je još nepoznata - kažu u ministarstvu.

Na mesto pada upućena je gorska služba spasavanja, i u toku je uviđaj.

Prema do sada poznatim informacijama,  avion je registrovan u Srbiji pod oznakom YU-DPR a vlasnik je kompanija "Gas aviation" iz Smederevske Palanke. Avion je poleteo iz Varaždina i trebalo je da se na isti aerodrom vrati nakon kružnog leta iznad Novske.

U firmi "Gas aviation" nisu želeli da kažu kome su iznajmili avion.

- Čuli smo da je avion pao, ali za sada ne možemo ništa više da kažemo - rekli su u firmi koja se vodi na Željka Ivoševića.

Avion je učestvovao i akciji aviotretiranja - vakcinacije divljaci (lisica) iz vazduha.

"Dobili smo dojavu sa terena da se srušio avion u mestu Rogolji, između Okučana i Lipika. Pripadnici gorske službe Novska upućeni su na mesto događaja", potvrdio je Darko Josić, sekretar Hrvatske gorske spasilačke službe Novska.

Reč je o terenu sa zaostalim minama, prenose hrvatski mediji.

Izvor: Beta, Blic

Pogledajte još