Evita i Huan Peron

Lepa, plavokosa Evita, u 28. godini bila je najmoćnija žena u Latinskoj Americi, postala je slavna i širom sveta, što je doprinelo i uspehu i popularnosti Huana Perona

Marija Eva Duarte de Peron sredinom četrdesetih godina prošlog veka bila je prva dama Argentine i druga supruga argentinskog predsednika Huana Dominga Perona. Naočiti Huan i mlada, glamurozna Eva, bili su savršen par. Iako je bila mnogo mlađa od njega, njena snaga i sposobnost da se približi narodu mnogo su doprineli i njegovom uspehu i popularnosti. Većina biografa slaže se u oceni da Huan bez nje nikada ne bi postao trostruki argentinski predsednik i jedan od najmoćnijih i najuticajnih političara prošlog veka.

Za siromašne bila je svetica, simbol radničke klase, zaštitnica nemoćnih i potlačenih. Govorila je u ime onih koji nemaju pravo glasa, gradila prihvatilišta za socijalno najugroženije, bolnice i škole, slala donacije za države pogođene prirodnim katastrofama i unutrašnjim previranjima. Zbog njenog revolucionarnog karaktera poredili su je i sa Če Gevarom, a kao rezultat njene borbe, 1947. godine, žene u Argentini dobile su pravo glasa na izborima. Za protivnike, bila je samo oruđe u političkoj propagandi peronizma, skandalozno eksponirana u vreme kada nijedna žena nije smela da ima, a kamoli da iznosi svoje političke stavove. A, ni njena prošlost nije bila besprekorna... Pre nego što je postala prva dama, plavokosa Eva pojavljivala se na naslovnim stranama prilično oskudno odevena za tadašnje kriterijume.

Rođena je 7. maja 1919. u Los Toldosu, predgrađu Buenos Ajresa. U petnaestoj godini pobegla je od kuće u Buenos Ajres kako bi ostvarila svoj san da postane glumica. Karijeru je započela kao manekenka, a kasnije je počela da dobija uloge kao glumica u radio dramama. Postala je voditeljka veoma slušanog programa na radiju, a potom zaigrala i na filmu. Sa mesečnom zaradom od oko 6.000 pezosa, 1943. godine postala je jedna od najplaćenijih radio glumica u Argentini i stekla mnogo prijatelja među uticajnim političarima.

Svog budućeg muža, oficira Huana Perona, upoznala je 1944. na komemoraciji povodom poginulih u zemljotresu na severu Argentine. Taj susret potpuno je promenio njihove živote. Sve je ukazivalo na to da njena veza sa Peronom neće biti obična i da će, osim toga što su se zaljubili jedno u drugo, oboje imati i dosta koristi. U to vreme Huan Peron se probijao u svetu politike i susretao sa brojnim preprekama. U jednom trenutku bio je prisiljen da podnese ostavku, a i završio je u zatvoru jer je počeo da smeta tadašnjem režimu.

Hiljade argentinskih radnika, predvođenih Evitom, 17. oktobra 1945. godine, izašlo je na ulice zahtevajući njegovo oslobađanje, a taj datum u Argentini se i danas obeležava kao Dan odanosti. Trenutak kada se harizmatična Eva Peron obratila masi sa balkona vlade, smatra se jednim od najznačajnijih u istoriji Argentine. Kada je Peron oslobođen, ministar odbrane, general Edelmir Farel, obećao je da će podneti ostavku i raspisati izbore. Ubrzo posle toga ambiciozni Peron odneo je ubedljivu pobedu na izborima, a Eva je uz njega počela da učestvuje u upravljanju državom i stiče brojne pristalice. Peronove ambicije bile su velike kao i Evine, a zajedno su bili savršen politički tim.

Iako su Eva i Huan u početku živeli u vanbračnoj vezi, 1945. sklopili su građanski brak, a par meseci kasnije venčali su se i u crkvi. Zatim, zajedničkim snagama kreću u borbu za prosperitet svoje domovine. Huan je svoju atraktivnu suprugu svuda vodio sa sobom, a često je sedela pored njega i na sastancima, što je za ono vreme bilo nezamislivo. U javnosti su bili osporavani i zbog velike razlika u godinama, jer je Huan bio čak 20 godina stariji od Eve.

Vrlo brzo posle njihovog venčanja tadašnji režim zabranio je emitovanje svih serija i filmova u kojima se pojavljuje Evita Peron. Ali, to kao da ju je ohrabrilo da se angažuje na drugim društvenim poljima. Pokrenula je dnevni radio program "Za bolju budućnost", u kojima je često emitovala govore svoga supruga. Zajedno su obilazili sve delove zemlje i ona je postala prva žena u istoriji Argentine koja je javno učestvovala u političkoj kampanji. Tako je osvojila simpatije onih koji su je ranije slušali na radiju, a iz tog perioda datira i njen legendarni nadimak Evita.

Tokom 1947. godine Evita prelazi Atlantik i obilazi evropske zemlje, Španiju, Portugaliju, Francusku, Švajcarsku... Za vreme evropske turneje upoznala se i sa papom i drugim istaknutim državnim zvaničnicima. Plenila je otmenom pojavom i specifičnim šarmom, pa ne čudi što je prilikom boravka u Parizu dobila ponudu da bude zaštitno lice čuvenog kozmetičkog brenda "Kristijan Dior", kao i mogućnost da nosi nakit "Kartije". Aktivno je učestvovala u radu sindikata, a 1948. godine osnovala je i Fondaciju za pomoć siromašnima "Eva Peron". Prvu donaciju od 10 hiljada pezosa uplatila je ona lično. Izgradila je hiljade škola, bolnica i domova za decu širom Argentine, delila stipendije i poklanjala novac, odeću... Započela je i izgradnju stanova za beskućnike u gradu koji je dobio njeno ime, a zaslužna je i za uvođenje zdravstvenog osiguranja za najsiromašnije.

Ostaće upamćena i kao veliki borac za prava žena, zbog čega je dobila nadimak "ženski Če Gevara". Pričalo se da je i velikog diktatora Fransiska Franka uspela da ubedi da pomiluje ženu osuđenu na smrt zbog tajnih komunističkih aktivnosti. Zbog nje, žene masovno počinju da se interesuje za politiku. Osnovala je prvu veliku feminističku grupu u Argentini sa više od 500.000 članica, dajući na taj način i ženama pravo glasa.

Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.