Zbog zahteva da donira organe odložena smrtna kazna ubici

Guverner Džon Kasič je izrazio nadu da će biti moguće da Filips (40), nad kojim je danas trebalo da bude izvršena smrtna kazna,pomogne u spasavanju života pre nego što izgubi svoj.

Shvatio sam da je ovo (pitanje) u Ohaju pomalo ničija zemlja, ali ako drugi život može da bude spasen njegovom voljom da donira svoje organe i tkiva, onda bi trebalo da dozvolimo da se to dogodi - rekao je Kasič, prema saopštenju iz njegovog kabineta.

On je dodao da želi da obezbedi vreme za stručnjake da procene da li Filips može da donira organe, poput bubrega, pre nego što bude pogubljen.

Filips, koji je osuđen za silovanje i ubistvo trogodišnje ćerke svoje devojke 1993. u Akronu, tražio je ove nedelje da mu se dozvoli da donira bubreg svojoj majci, i srce sestri. Njegovi advokati su poručili da taj njegov gest nije taktika za odlaganje izvršenja smrtne kazne, već pokušaj da na kraju životu učini dobro delo.

Zvaničnici zatvora u Ohaju, u kojem Filips služi kaznu, odbili su pre dva dana njegov zahtev, navodeći da je stigao prekasno da bi organizovali bezbednosnu logistiku.

Oko 3.500 ljudi u Ohaju i više od 120.000 u SAD čeka na transplantacije organa, rekla je portparolka programa u Ohaju za doniranje organa.

Izvor: Blic

Pogledajte još