Ružič: Cilj Srbije je da bude 29. član EU

"Želimo da postanemo 29. članica EU. Svesni smo da su pred nama dve prepreke: regionalni mentaliteti i naša ekonomska situacija", rekao je Ružić u intervjuu "Mondu", izrazivši nadu da će pristupni pregovori početi posle Evropskog saveta 20. decembra.

"Vlada (Srbije) dokazala je svoju kredibilnost time što je pokazala da je sposobna da reši težak problem",
rekao je Ružić, govoreći o sporazumu koji su Beograd i Priština postigli u aprilu, uz posredovanje Brisela.

"Pred nama je još mnogo izazova, ali premestili smo tu prepreku", dodao je on, a "Mond" navodi da je Briselski sporazum omogućio Srbiji da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Pariski list podseća da je Beograd tim sporazumom prihvatio da kosovski Srbi učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu, koji su, kako navodi, u Kosovskoj Mitrovici bili neuspešni pošto je glasanje prekinuto zbog nasilnih akcija ultranacionalističkih aktivista.

Ružić je osudio nasilje tokom izbora i distancirao se od protivnika glasanja, za koje je, kako navodi "Mond", rekao da su "takozvani politički zvaničnici" koji su "počinili zločine organizujući crno tržište i šverc benzina izmedju Srbije i Kosova".

Ponovljeno glasanje u Kosovskoj Mitrovici biće organizovano u nedelju, a Beograd je pozvao Srbe sa severa Kosova da izadju na izbore.

"To je tango u troje - Beograd, Priština i EU, na teritoriji koja ne poznaje pravnu državu", kazao je Ružić.

Kada je reč o ekonomskim predvidjanjima, "Mond" navodi da EU smatra da se srpska privreda nalazi "na nepoznatom terenu", ali da Srbija prvenstveno mora da "reši problem imidža, posle ratova koje je vodio (bivši predsednik) Slobodan Milošević i čiji ožiljci još nisu u potpunosti zacelili na Balkanu".

"Ekipa u Beogradu, u kojoj ima više lidera koji su Miloševićevi naslednici, treba da razuvere Evropljane, koji su sa zabrinutošću pratili njihov dolazak na vlast 2012. godine. Briselski sporazum je bio prva etapa",
ocenjuje francuski dnevnik.

Kako prenosi "Mond", Ružić je u okviru turneje po zemljama EU dosad obišao Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku, iz koje nastavlja za Italiju, kako bi ih uverio da se Srbija promenila.

"Zemlja je organizovala pravi 'kasting' kako bi poboljšala svoj imidž time što će zaposliti eminentne savetnike. Angažovanje Dominika Stros-Kana predstavljalo je pravu senzaciju. Bivši generalni direktor MMF zadužen je da savetuje Vladu na ekonomskom planu. Tri meseca će raditi besplatno, a iznos naknade koju će potom dobijati nije obelodanjen", piše "Mond".

List podseća da je Vlada Srbije angažovala i bivšeg evropskog komesara i šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija i bivšeg austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera.

Ružić je rekao da Fratini pruža pomoć Srbiji pro bono, a da Guzenbauer pomaže Vladi da bolje shvati evropsku politiku, i ocenio je da je lobiranje legitiman način da se "olakša posao".

"Mond" primećuje da je političko lobiranje u modi na Balkanu i podseća da bivši britanski premijer Toni Bler savetuje albansku vladu u procesu evrointegracija.

Ružić, koji je svestan da proširenje EU trenutno nije baš popularna tema u Evropi pogodjenoj krizom, poručio je: "Evropljani ne treba da budu zabrinuti. Sprovodimo reforme, unapredjujemo ekonomiju kroz mere štednje, a javnost podržava reforme", preneo je "Mond".


B92

Pogledajte još