Šabić: Zbog BIA uzalud potrošen novac

BIA je, naime, pre osam godina odbila da odgovori na zahtev Inicijative, tvrdeći da je broj prisluškivanih državna tajna, a kasnije i da takvu informaciju uopšte ne poseduje.

Podatke nije dostavila ni nakon rešenja poverenika, te je ceo slučaj 2006. stigao pred Evropski sud za ljudska prava, koji je u junu ove godine doneo presudu da je Srbija prekršila član 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na slobodu izražavanja mišljenja, kao i pravo primanja i saopštavanja informacija.

Šabić podseća da je BIA protiv njega, nakon rešenja da je dužna da Inicijativi dostavi podatke, podnela tužbu Vrhovnom sudu.

Sud je tužbu odbacio, ali agencija ni nakon toga nije postupila po rešenju, iako je to po zakonu bilo konačno, obavezujuće i izvršno.

"Taj trenutak bio je povod za zaoštravanje odnosa između BIA i institucije poverenika i za početak jedne faze u kojoj je agencija sebi dozvolila potpuno ignorisanje zakona. Naime, potpuno je ignorisala zahteve građana i medija, nije se izjašnjavala povodom podnetih žalbi, nije postupala po nalozima poverenika, nije čak ni podnosila zakonom predviđeni godišnji izveštaj, koji su bez problema podnosili mnogo važniji organi. U godišnjem izveštaju Narodnoj skupštini ukazao sam da je takvo ponašanje BIA nedopustivo i da se nikom, a pogotovo ne takvoj jednoj službi, ne sme dozvoliti da sebe stavlja ispred zakona", naglašava Šabić, dodajući da je takav odnos BIA potrajao sve do kadrovskih promena u agenciji 2008. godine, kada BIA pravi zaokret u odnosu prema zakonu.

Izvor: B92, Danas

Pogledajte još