JEFTINIJE I KORISNIJE: Metla umesto robije

"Rečeno nam je da ćemo raditi pet sati dnevno. Čistićemo centar Horgoša i okolne ulice. Najvažnije je da ćemo nakon toga biti sa našim porodicama. Bolje nam je da radimo, nego da ležimo u zatvoru", priznaju oni.

Ovaj model izvršenja alternativnih sankcija preuzet je iz dosadašnje dobre prakse u drugim evropskim zemljama, u okviru pilot projekta "Jačanje sistema alternativnih sankcija u Srbiji", koji finansira EU, a sprovodi konzorcijum na čelu sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

I država će na ovaj način uštedeti, jer jedan zatvorski dan košta najmanje 15 evra po zatvoreniku, ukazuju nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde. Ovo je prvi slučaj takozvanog grupnog izvršenja kazne rada u javnom interesu koju realizuju Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i MZ Horgoš.

Šef Odseka za alternativne sankcije u Ministarstvu pravde, Viljem Hrast, navodi da se kazna društveno korisnog rada izriče u slučajevima lakših krivičnih dela počinjenih zbog teške socijalne situacije kao što su krađa struje, ogrevnog drveta ili ribe.

"Srednjoročni plan do kraja 2015. godine predviđa da bude izrečeno 9.000 alternativnih sankcija. Možete da zamislite koliko će se rasteretiti zatvori u Srbiji", kaže Hrast.

Izvor: Kurir

Pogledajte još