Amerikanci preuzimaju pola “Trepče“

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji RMK "Trepča" i američke kompanije "Nju dženerejšn pauer" (NGP) mogao bi već do kraja godine da bude konkretizovan, otkriva za "Novosti" prof. dr Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja. Predlog ugovora o strateškom partnerstvu je spreman i ostalo je da se dve strane usaglase oko konačne forme tog dokumenta.

- Danom potpisivanja tog ugovora stiču se svi uslovi za otvaranje investicija američke kompanije u kombinatu "Trepča" - kaže Bačević.

- Plan je da se otvore novi rudnici gde su rezultati geoloških ispitivanja takvi da je to smisleno, zatim da se proširi i poveća obim proizvodnje u postojećim rudnicima, koji se nalaze u sastavu severne "Trepče", a to su "Belo brdo" i "Crnci". Dopremiće se nova oprema za eksploataciju ruda i stvoriće se finansijski uslovi za izgradnju nove topionice u Zvečanu. Takođe, u planu je i izgradnja jedne termoelektrane, koja bi proizvodila struju za sve opštine na severu KiM instalisane snage oko 50 megavata.

Predloženi vlasnički odnos između "Trepče" i američke kompanije je 51 odsto za srpsku stranu i 49 odsto za NGP. Ugovor će biti potpisan bez obzira na to što je Kosovska agencija za privatizaciju izlazila u javnost sa nekim svojim planovima za kombinat.

- Postavili smo pitanje Kosovskoj agenciji na osnovu kog pravnog akta ili dokumenta oni polažu pravo u severnom delu "Trepče", tim pre što je severna "Trepča" registrovana i nalazi se u srpskoj APR sa jasno utvrđenom i definisanom vlasničkom strukturom, koja je prezentovana američkoj kompaniji - navodi Bačević. - Severna "Trepča" je sto odsto srpska. Dolaskom američkog kapitala u "Trepču" stvaraju se uslovi da se otvore i zatvoreni rudnici na KiM, da se aktiviraju ugašena preduzeća i da građani i južnog dela Kosovske Mitrovice mogu da računaju na zaposlenje koje su izgubili nebrigom i nemarom svoje vlasti.

- Iz dobrih namera koje Vlada Srbije pokazuje kada su u pitanju razgovori sa zvaničnicima Prištine. stojim na raspolaganju njihovoj Vladi i kolegi ministru da krenemo kao ljudi da razgovaramo - navodi Bačević. - Da razgovoramo o tome čije je šta na KiM, da vidimo koji su se to rudnici otvarali i razvijali učešćem Srbije, da se posebno pozabavimo niklom, Novim brdom, Obilićem i drugim rudnicima, koji su od životnog značaja za stanovnike KiM.

Izvor: Novosti

Pogledajte još