Građani Srbije će za digitalni signal morati da izdvoje bar 50 evra

To je investicija od 50 do 100 evra, kada je reč o “set top boksovima”, odnosno od 500 pa čak i 1.000 evra, ako je reč o televizorima. Odgovarajući televizori su se, prema nekim navodima, u radnjama pojavili još pre godinu dana, ali je činjenica da su oni u srpske prodavnice počeli tek nedavno da stižu. Svako ko želi da kupi ovaj TV, trebalo bi na njegovoj deklaraciji da potraži tip prijemnika i da vidi da li pored nejga stoji i oznaka DVB-T2.

Digitalizacija u Srbiji treba da bude završena do 17. juna 2015, a “pogodiće” samo korisnike “zemaljske” televizije, odnosno one koji još koriste klasične antene kako bi gledali TV program (oko 43 odsto populacije).

Oni će do okončanja procesa digitalizacije i dalje moći da prate sve kanale u analognom formatu, kao i do sada. Onog trenutka kada analogni signal bude ukinut, međutim, da bi mogli da gledaju TV program, moraće da kupe ili odgovarajući TV ili da na svoj priključe “set top boks”.

Digitalizacijom će biti obezbeđeni uslovi za emitovanje mnogo većeg broja programa, pokrivenost TV signalom biće mnogo veća, a kvalitet slike i tona biće mnogo bolji, pod uslovom da građani imaju bar HD redi televizore.

Ministar Rasim Ljajić i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, juče su na Avali pustili u rad digitalni predajnik najveće snage u novoizgrađenom sistemu, čime je sa radom počela i proširena mreža digitalnih predajnika, kojih sada ima 35, umesto dosadašnjih 15.

Izvor: 24sata

Pogledajte još