U Srbiji se reciklira samo 15 odsto otpada

Prema podacima kompanije "Ekostar Pak", potencijal domaće reciklažne industrije ilustruje podatak da u Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i reciklažom otpada, za razliku od 2009. godine kada ih je bilo 200.

Belgija, Francuska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Češka i Luksemburg, evropski su lideri u recikliranju ambalažnog otpada.

Austrija, koja ima približno isti broj stanovnika kao Srbija, od skoro milion tona ambalažnog otpada godišnje reciklira oko 80 odsto, odnosno oko 800.000 tona.

U "Ekostar Paku" navode da je u Srbiji prošle godine reciklirano svega 68.000 tona ambalažnog otpada, a stiče se utisak da veliki broj građana u nedovoljnoj meri shvata važnost očuvanja prirodnih resursa i još ne uočava sve prednosti koje donosi ponovno iskorišćavanje sirovina.

Recikliranje donosi čistiju okolinu i veliku uštedu, ali je za to potreban veći doprinos čitavog društva.

Sortiranje i odlaganje ambalažnog otpada, koji se potom reciklira, i dalje najviše zavisi od entuzijazma odgovornih sugrađana čiji se broj uvećava iz godine u godinu, kao i velikih napora koje ulažu sakupljači, operateri, malobrojne kompanije i predstavnici lokalnih vlasti.

Nacionalni cilj na ovom polju podrazumeva povećanje količine recikliranog otpada svake naredne godine i na ostvarenju tog cilja radi se veoma predano.

Iako je do sada došlo do velikog pomaka u razumevanju i sprovođenju aktivnosti u ovoj važnoj oblasti, građani Srbije još nisu stekli naviku za pravilno odlaganje ambalažnog otpada.

Ipak, pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada smanjuju se divlje deponije i na taj način minimalizuje njihov loš uticaj na čistoću vazduha u okruženju.

Na teritoriji Beograda sada postoji jedna sortirna stanica u kojoj se odvaja ambalažni otpad, a potom šalje na recikliranje, a u Srbiji ima svega devet takvih stanica uz potencijal da se sa porastom broja recikliranog otpada, prošire kako kapaciteti, tako i broj sortirnih stanica, pokazuju podaci firme "Ekostar Pak".

Izvor: Blic

Pogledajte još