Konačni rezultati izbora na Kosovu: Najviše glasova pripalo DPK

Na četvrtom mestu je Pokret Samoopredeljenje - Albina Kurtija koji je osvojio 70.420 glasova, na petom Alijansa za Novo Kosovo - Behdžeta Pacolija sa 41.482 glasa i na šestom mestu Partija Pravde - Ferida Aganija sa 7.084 glasa.

Što se tiče srpskih politickih subjekata u devet opština (bez opštine severna Kosovska Mitrovica), 3. novembra je najviše glasova dobila Građanska Inicijativa "Srpska" - 17.022 glasa, na drugom mestu je Samostalna liberalna stranka sa 7.706 glasova, a na trećem Savez kosovskih Srba (ucestvovao samo u Gračanici) sa 3.611 glasova.

Na četvrtom mestu je Srpska narodna partija Kosova (učestvovala samo u Ranilugu) sa 1.149 glasova.

Na osnovu ovih rezultata pobednik na ovim izborima je Građanska inicijativa "Srpska" koja je dobila u prvom krugu tri gradonačelnika, a u šest opština južno od Ibra je u drugom krugu, od kojih je u tri prva.

U nedelju, 17. novembra, biće održani ponovljeni izbori i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Na Kosovu se vodi debata ko je prvi politički subjekat. Prema ovim rezultatima proizilazi da je Tačijeva DPK nadmašila DSK samo za 1.680 glasova.

Uporedivši rezultate lokalnih izbora od 3. novembra ove godine sa lokalnim izborima 2009, DPK je izgubila blizu 40.000 glasova. Veliki pad ima i Samoopredeljenje koji, u poređenju s parlamentarnim izborima 2010, izgubio vise od 35.000 glasova. I Alijansa za Novo Kosovo je imala rapidan pad u odnosu na lokalne i parlamentarne izbore odrzane 2009. i 2010 na Kosovu.

Alijansa za budućnost Kosova je porasla za 20.000 glasova i postala nezaobilazni politički faktor za buduća politicka zbivanja na Kosovu.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.