Selaković: Srbija rešena da uspe na putu ka EU

On je dodao da to nije obeshrabrilo niti oslabilo rešenost Srbije da uspe.

Selaković je, na konstitutivnoj sednici zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, podsetio da se tok pristupanja Uniji odvija na dva paralelna koloseka, od kojih je jedan proces pridruživanja na osnovu SSP, a drugi proces pristupnih pregovora.

Govoreći o toku pregovora, Selaković je podsetio da je Srbija u septembru počela proces analitičkog pregleda i ocene usklađenosti svojih propisa s pravnim tekovinama EU i da joj u narednom periodu predstoji niz bilateralnih sastanaka koji će pomoći pri utvrđivanju pozicija za dalji tok pregovora, navedeno je u saopštenju resornog Ministarstva.

Ministar pravde je dodao i da je Vlada Srbije formirala u septembru Koordinaciono telo za proces pristupanja EU, Savet KoordinacFotionog tela, kao i pregovaračke grupe za svih 35 poglavlja.

"Prilikom koncipiranja institucionalnog okvira za pregovore, uzeta je u obzir kako međunarodna praksa država kandidata u prethodnim proširenjima, tako i specifične karakteristike države Srbije kao kandidata”, istakao je Selaković.

On je dodao da će se uključivanjem stručnjaka i predstavnika nevladinog sektora ojačati efikasnost i kvalitet ovog procesa.

Selaković je kazao i da je Vlada formirala institucionalni okvir za sprovođenje aktivnosti vezanih za SSP - Savet, Odbor, pododbore i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

"Siguran sam da će rad Parlamentarnog odbora biti plodotvoran i da će razmena mišljenja na ovom nivou biti od velikog značaja u daljem procesu pridruživanja Srbije EU”, poručio je ministar pravde.


B92

Pogledajte još