Korupcija u prosveti: Prodaju čak i katedre

Na adresu Agencije za borbu protiv korupcije stiglo je 136 prijava korupcije u prosveti za poslednje tri godine. Njihov broj raste, pa ih je 2011. bilo 14, prošle godine 35, a ove čak 76! Zapošljavanje dece, supružnika, rođaka, kumova i partijskih drugova uobičajena je slika srpske prosvete.

Direktorovanje iz dve fotelje i nenamensko trošenje para najčešći su na listi grehova rukovodilaca obrazovnih institucija. Sindikati su prošle godine prijavili da se radna mesta u školama prodaju za 7.000 evra, ali do danas niko zbog toga nije kažnjen.

"Iako je Ministarstvo prosvete prvobitno negiralo da ovakvi slučajevi postoje, samo nekoliko dana pošto smo objavili da se radna mesta prodaju za 7.000 evra, iz prosvetne inspekcije rečeno je da su dobili stotinak prijava o kupovini, nameštanju i skrivanju slobodnih radnih mesta", kaže za „Novosti“ Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

"Epilog celog slučaja je bio moj informativni razgovor u policiji. Nisam dobio obaveštenje da li su krivci pronađeni i kažnjeni"
, kaže Sokić.

Sokić navodi da, i posle prijava, trgovina radnim mestima u školama nije zaustavljena. Samo od početka ove školske godine, tvrdi, u beogradske škole preko veze je stiglo najmanje 40 nastavnika iz drugih delova Srbije.

"Tu su zakon prekršili načelnici školskih uprava, ali nijedan nije kažnjen"
, objašnjava Sokić.

Pravilo je da nastavnici sa nepunim fondom časova mogu da dobiju posao u drugoj školi samo na teritoriji svoje školske uprave. Ne može neko iz Valjeva da dođe u Beograd, ako u Beogradu već postoje tehnološki viškovi.

Sokić tvrdi da je korupcija još prisutnija u visokom obrazovanju. U školama, kaže, može da se trguje radnim mestima i organizacijom ekskurzija, a na fakultetima se „vrti“ mnogo više novca.

Agencija za borbu protiv korupcija dobila je, tako, i 79 žalbi na sukob interesa.

"Na nedozvoljeno gomilanje javnih funkcija odnose se 54 slučaja. U 20 je reč o nepotizmu, pre svega dekana i direktora škola, kao i članova školskih odbora. Pet predmeta odnosi se na ostvarivanje koristi funkcionera, najčešće kroz zaključivanje ugovora", objašnjeno je „Novostima“ u Agenciji.

I baš kako bi svi ti slučajevi bili rešeni i sprečeno kršenje zakona, u Agenciji je organizovano već šest koordinacionih sastanaka predstavnika institucija koje imaju ulogu u sprečavanju i suzbijanju korupcije, od kojih je poslednji održan u petak.

"Veoma ozbiljno smo pristupili tom problemu i uključile su se sve institucije koje mogu da pomognu. Jer suština i jeste da svako radi svoj posao i pomogne koliko može, a ne da samo napadamo jedni druge"
, kaže Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

"Potrebno je da svi propisi budu usklađeni, ali i da postoje timovi koji će kontrolisati primenu. U Ministarstvu upravo radimo na formiranju jednog takvog tima od ljudi koji su tu već zaposleni"
, dodaje on.

Izvor: Novosti

Pogledajte još