Velike greške koje nesmotreno pravimo dok vežbamo

Teški puderi i šminka zatvaraju pore

Laganija šminka skliznuće vam s lica čim se oznojite. To nikako neće delovati privlačno u vašoj blizini. Maskara, čak i vodootporna, takođe nije dobra ideja jer vam može upasti u oko. Ne treba vam ni rumenilo jer ćete vežbanjem postići prirodnu boju lica.

Budući da se vaše pore tokom znojenja otvaraju, ne želite da sprečite kožu da diše nanošenjem teške šminke.

Idealno bi bilo da lice pre treninga očistite sredstvom za čišćenje, kako biste izbegli isušivanje i upalu kože.

Znojenje može olakšati čišćenje pora

Toplina i znojenje zagrevaju kožu. Zbog toga tada je pore kože lakše očistiti, pogotovo ako napravite blagi piling tokom tuširanja nakon vežbanje. Za to možete iskoristiti neko sredstvo za čišćenje ili jednostavno istrljati kožu peškirom. Isti princip primjenjuju kozmetičarke kad vam parom zagreju lice pre čišćenja.

Slobodno lice obrišite majicom

Razlikujemo dve glavne vrste znojenja. Prvo je poznato kao termalno znojenje, a primarna svrha je smanjenje telesne temperature, na primer usled fizičke aktivnosti. Druga vrsta je znojenje usled stresa ili emotivno znojenje. Često se naziva i hladnim znojem, jer nije povezano s temperaturom okoline i može da se dogodi i u dobro rashlađenim prostorijama.

Stresne situacije podstiču uobičajeni niz telesnih reakcija: naše srce lupa jače, dotok krvi u mišiće se pojačava, a hormon adrenalin se izlučuje u krvotok. Ovaj adrenalin dovodi do pojave znoja, uglavnom ispod pazuha, ali i na tabanima, dlanovima i na licu.

Kada vežbamo, takav znoj je zapravo samo voda i prilično je čist. S druge strane, kada se znojimo zbog stresa, on ima neprijatan miris jer sadrži bakterije. Iako ne volimo njegov miris, znoj nije loš za našu kožu.

Razmislite kada koristite peškir

Peškiri u teretani mogu da izgledaju čisto, ali često ih peru mirisnim deterdžentima i omekšivačima. Ako se peškiri ne menjaju dovoljno često ili se neispravno održavaju, u njima se mogu nakupiti bakterije. Opasnost od bakterija postoji čak i ako koristite svoj peškir, jer su mogle da se uvuku u vlakna iz okoline u kojoj ste vežbali. Nikako ne zaboravite da obujete japanke dok se tuširate.

Naime, čak i u najčistijim objektima mesta koja su topla i vlažna su pravi izvor za gljivice. Budite nežni prema svojoj koži. Ne trljajte je pretetrano peškirom, a umesto vrućom tuširajte se mlakom vodom.

Postoje trikovi koji će vas učiniti lepšom u teretani

Začešljajte obrve prema gore, skupite kosu u opušteni repić i nanesite labelo za usta u boji kako biste izgledali doterano. Pomoći će i da ne obučete bratovu iznošenu trenerku već neki lepi komplet.

Nanošenje kreme neposredno pre treninga nije potrebno jer neće dovoljno upiti, a može se i otopiti i ući vam u oči. Isto tako ruke vam mogu postati klizave.

Izvor: b92

Pogledajte još