Šest najboljih muzičkih aplikacija

Mobilne muzičke aplikacije su sjajne iz nekoliko razloga, a glavni razlog je to što možete da nosite ceo elektronski orkestar u svom džepu. Pa čak i da stvarate nove kompozicije – gde god da krenete. Dakle, gde god da vas pogodi nalet inspiracije (ili dosade), uvek možete da izvadite svoj tablet ili android-telefon iz džepa, i da date oduška svojoj kretivnosti.

Ovaj pregled predstavlja samo šest aplikacija za Apple mobilnu platformu iOS.

Trebalo bi napomenuti da neke aplikacije nude čak i više nego što tablet može da podnese. Ako želite da slušate svoju muziku preko slušalica – možete da zaboravite na zvukove sa niskim i visokim frekvencijama. Međutim, ako ste naumili samo da se zabavite sa relativno jeftinim aplikacijama – evo liste šest najboljih.

1. Arturia: iSEM

Francuski programerska kompanija Arturia počela je sa proizvodnjom programa koji imitiraju stare sintisajzere, poput ARP2600, CS-80, Minimooga i Jupitera 8. Nedavno su se upustili i u proizvodnju uređaja.

Ipak, istakli su se svojim dvema aplikacijama za tablet, iMini i iSEM. Obe aplikacije koriste tehnologiju TAE, prave analogne imitacije. Može mnogo toga da se kaže o tvim aplikacijama, ali ograničićemo se na jednu činjenicu: Arturijini virtuelni sintisajzeri zvuče „puno“. A u punoći zvuka je sve.

2. Fingerlab: DM1

Fingerlab je druga francuska kompanija koja zaista zna kako da analognim putem prenese zvuk bubnjeva. Ova aplikacija nudi zvukove dvadeset i jednog kompleta starih bubnjeva, 19 akustičnih kompleta, 11 instrumenata, zatim posebne zvukove bubnjeva koje su programeri napravili, i memoriju gde možete da snimate svoje lične kreacije.

Možete da snimate ritam u koracima ili u stvarnom vremenu, da mu dodajete efekte, da mešate pojedinačne pesme dok ne pronađete dobru kombinaciju, kao i da postavite svoje uzorke bubnjeva u strukturu kompozicije. Brzo je i zabavno: za nekoliko minuta možete da komponujete veoma zadovoljavajući ritam. Aplikacija je dostupna za iPhone, kao i za Mac.

3. Markos Alonso: Samplr

Samplr je tačno ono za šta se i predstavlja: to je aplikacija za zvučne uzorke. Ipak, ta aplikacija razlikuje se od ostalih. Markos Alonso, španski programer i povremeni muzičar, dizajnirao je Samplr u svoje slobodno vreme da bi mogao, kako kaže, da napravi nešto potpuno novo.

I zaista, on se trudi da do krajnjih granica iskoristi osetljivost dodirne površine tableta i mogućnosti višestrukog dodira u isto vreme. Ukratko, gomilajte zvukove ili snimajte stvari „u letu“, a onda svirajte, menjajte ili slažite različite delove zvukova koristeći svoje prste. Jedino ograničenje u ovom slučaju je broj prstiju koji imate.

4. Propellerhead: Thor

Thor je na četvrtom mestu naše liste i to je jedna od naših omiljenih aplikacija. Možda zato što nam je bliska njena desktop verzija za računar koju potpisuje švedska kompanija za softver i hardver, Propellerhead. Međutim, glavni razlog je Thorov zastareli sekvencer, koji vam omogućava da komponujete lude melodije u pokretu, notu po notu, korak po korak. Kao i kod aplikacije istog proizvođača za iPhone, Figure, verzija Tora za tablet zauzima većinu iOS dodirnog ekrana. Propellerhead je pokrenuo trend u pravljenju ravnog dizajna aplikacije, što je verovatno uticalo i na Apple kada je dizajnirao svoj najnoviji sistemski softver, iOS7.

5. Waldorf: Nave

Nemački pioniri sa softverom i hardverom su već dugo u igri. Nave je prva Waldorf aplikacija za tablet (a spremaju ih još mnogo). Dok su se druge kompanije usredsredile na proizvodnju verzija programa koje imitiraju čuvene instrumente, iz Waldorfa kažu da će krenuti obrnutim putem, tako što će da naprave materijalnu verziju Navea, odn. hardver.

U pitanju je neverovatno moćna aplikacija, sa gomilom opcija za sređivanje zvuka i stvaranje vaših ličnih talasa, neobičnih zvukova, sa sintisajzerom koji ima ugrađeni tekst za govor i snimačem sa četiri trake. Zbog svega ovoga, Nave može da bude malo komplikovan za početnike.

6. Yonac: Magellan

Kao i kod Navea, i Magellanov sintisajzer može biti težak za kontrolisanje ako niste imali dovoljno iskustva sa analognim sintisajzerima. Međutim, Magellan nudi mnogo bogato snimljenih zvukova, što znači da nećete morati da prebacujete svoje omiljene pesme. Ne brinite, možete da menjate sve zvuke uz pomoć brojnih efekata ili pomoću matrice kojom se lako rukuje i koja može da se podešava, što znači da možete da menjate zvuk u stvarnom vremenu po x i y osama. Kada je u pitanju punoća zvuka, Magellan je ozbiljni izazivač aplikaciji iSEM.

Zapamtite: u nekim slučajevima, ove aplikacije, kao i ostale, mogu da iznevere zbog ograničenja vašeg mobilnog uređaja. Ako se ozbiljno bavite muzikom i želite da radite na svojim idejama u studijskom okruženju, najbolje je da sačuvate svoje kompozicije u formatu WAV ili da povežete vaš uređaj sa profesionalnim zvučnim uređajem pre nego što ih pustite.

Sve ove aplikacije imaju opciju za slanje zvukova, na primer, putem elektronske pošte, SoundClouda, Sonomine table za kopiranje i postavljanje, kao i preko Appleovog programa iTunes Sinc.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.